Пјесници на трaгу Андрића

Мирна Пијетловић
Пјесници на трaгу Андрића

Вишеград - Књижевна манифестација “Вишеградска стаза”, посвећена успомени на живот и дјело Иве Андрића, почиње сутра и трајаће до недјеље у Вишеграду.

Богат књижевни, ликовни, музички и културно-умјетнички програм обиљежиће и овогодишњу манифестацију, која ће бити одржана у просторијама Дома културе и на ћуприји на Дрини.

Полагањем цвијећа на Андрићев споменик биће отворена “Вишеградска стаза”, у оквиру које ће бити организовани сусрети библиотекара Републике Српске, изложбе фотографија и књига, као и изложба слика које су настале на Међународном ликовном саборовању “Вишеград 2012”.

Бесједу о Андрићу на свечаном отварању говориће академик Миро Вуксановић, а стихове о Андрићу казиваће глумац Тихомир Станић.

Другог дана манифестације, у суботу, биће промовисан Зборник “Андрићевом стазом”, а најављена су и пјесничка дружења у Дому културе и на отвореној сцени на ћуприји.

Значајан дио манифестације је свакако промоција Календара “Просвјета” Српског просвјетног и културног друштва за 2013. годину, који је приредио проф. др Војислав Максимовић.

- Већ дуги низ година проф. Максимовић приређује Календар “Просвјета”, што нама представља изузетну част. Морам истаћи да је “Календар” постао препознатљива и респектабилна публикација, у којој ће читаоци, поред православног календара, моћи да у 44 интересантна поглавља прочитају заиста велику лепезу тема - рекао је за “Глас Српске” предсједник Главног одбора “Просвјете” Слободан Савић.

Он је истакао да су нарочиту пажњу у овогодишњем Календару посветили 200. годишњици рођења Петра Петровића Његоша, тако да се у Календару налази низ текстова посвећених Његошевој ријечи.

“Вишеградска стаза” биће затворена у недјељу, а програм завршног дана биће употпуњен позоришним представама, представљањем књиге добитника Андрићеве награде, те музичким матинеом гудачког квартета из Ужица.

“Нова Зора”

У оквиру “Вишеградске стазе” биће промовисан и нови двоброј  “Нове Зоре” у издању “Просвјете”. Уредник “Нове Зоре” Никола Асановић каже да ће се пред читаоцима на више од 500 страница наћи низ текстова, есеја, поезије, прозе, разговора, те ликовних критика.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана