Пет наслова у најужем избору за "Златни сунцокрет"

Танјуг
Foto: Илустрација

НОВИ САД - У најужем избору за књижевну награду "Златни сунцокрет" за 2021. годину нашло се укупно пет домаћих наслова који су најбоље задовољили услове конкурса, саопштили су данас представници компаније Витал.

Жири за доделу признања, који чине Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден, у најужи избор је уврстио пјесничку збирку "Уради сам" Дејана Алексића, збирку прича "Сазревање модрица" Данила Лучића, романе "Смртни исход атлетских повреда" Милице Вучковић и "Шпанска чизма" Владимира Копицла, као и научно-публицистичку књигу "Агон и меланхолија: живот и дело Милоша Црњанског" Горане Раичевић.

Према мишљењу жирија, "књиге које су ушле у најужи избор представљају успјешна остварења унутар различитих могућности књижевног писања - од поезија, преко збирки прича и романа, до есејистике и научне публицистике."

"Сва дјела су у својој врсти изузетна остварења, које одликује потребна сведеност и истрајност у откривању адекватних језичких и идејних хоризоната", сматра жири.

Како жири наводи, "песнички језик Дејана Алексића је језгровит и чист, а у исти мах рефлексиван у покушају разлагања овешталих метафора; приче Данила Лучића откривају ауторов дар да пише у различитим регистрима, истражујући последице судара човека и света, а роман Милице Вучковић је врхунска депатетизација свакодневице у којој се разоткрива однос језика и моћи у сфери породичних и интимних односа."

Осим тога, жири каже и да "Владимир Копицл исписује весели и разиграни, али и критички роман о сећању на занимљиво и све више заборављено раздобље седамдесетих, а да је Горана Раичевић написала нешто што личи на "тоталну књигу" о Црњанском, обухвативши и објаснивши живот и дело националног класика на до сад невиђен начин."

Награда "Златни сунцокрет", позната и као Виталова награда, ове године се додјељује 25. пут за најбоље књижевно остварење објављено у току претходне године на српском говорном подручју у жанровима романа, приповјетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике.

Међу досадашњим добитницима овог признања су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Тања Ступар Трифуновић, Драган Великић, и други.

Прошлогодишњи лауреат је Енес Халиловић за роман "Људи без гробова."

Одлука о овогодишњем добитнику биће саопштена средином фебруара, а награда ће бити уручена крајем фебруара у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана