Пандемија вратила Пекићево “Беснило” међу најтраженије

Илијана Божић
Пандемија вратила Пекићево “Беснило” међу најтраженије

БАЊАЛУКА - Књига “Убити птицу ругалицу”, ауторке Харпер Ли најчитанија је овог љета у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, а у корак је прате “Белешке једне Ане” Моме Капора, те “Човек по имену Уве” Фредрика Бакмана.

Према ријечима библиотекара у НУБ РС Александре Глишић велика читаност ових књига доказује да квалитетна дјела нису занемарена међу читаоцима.

- Занимљиво је да је Халеид Хосеини са романом “Ловац на змајеве” годинама међу најчитанијим насловима, а тренутно је на четвртом мјесту. Пандемија је вратила “Беснило” Борислава Пекића међу најтраженије наслове, а овај роман једнако занима и младе старе. Снага Пекићеве ријечи и дубина мисли захтијевају озбиљног и промишљеног читаоца, а таквих имамо много у нашој библиотеци - истакла је Глишићева за “Глас Српске”.

Додала је да их посебно радује што се у врху листе најчитанијих наслова налазе квалитетна дјела, што довољно говори о структури људи који узимају књиге са полица у НУБ РС.

- Што се жанрова тиче, увијек постоје они који искључиво читају трилере, затим љубитељи љубавних романа, али и они који се најрадије баве историјским темама - објаснила је Глишићева.

Поред поменутих дјела на љествици најчитанијих налазе се и “Његове беле рукавице” Јелене Бачић Алимпић, те роман “Никад нисам” Весне Дедић. Говорећи о најљепшим страницама свјетске књижевности Глишићева је испричала да се читаоци често опредјељују за дјела Фредрика Бакмана. 

-”Човек по имену Уве” високо је на трећем мјесту читаности, али интересантно је да су и друга Бакманова дјела омиљена међу члановима НУБ РС. То су “Моја бака вам се извињава” и “Пут до куће сваког јутра  све је дужи”, а листе чекања оних који су резервисали неки од ових романа увијек су дуге што потврђује да је овај скандинавски мајстор писане ријечи освојио домаће читаоце - казала је Глишићева.

Додала је да се љубитељи књижевности често опредјељују и за роман “Ловац у житу” америчког писца Џерома Дејвида Селинџера. Књиге откривају чаробне свјетове и  спајају људе различитих култура, епоха и нација ломећи окове времена. Поменута дјела настајала су у различитим периодима и описивала су проблеме с којима су се људи тада суочавали сачувавши дух времена. Њихова читаност показује да људи и данас трагају за  одговорима на скоро иста питања, а овим текстом описаћемо првих пет наслова за које су читаоци НУБ РС најчешће бирали.

“Убити птицу ругалицу”

Ријеч је о америчком драмском роману написаном 1960. године који говори о силовању и расној дискриминацији, темама које су и данас, нажалост, веома актуелне. Према ријечима Александре Глишић овај класик, овјенчан Пулицеровом наградом, привлачи читаоце свих генерација. Роман говори о расној неправди и уништавању невиности, али кроз њега ауторка Харпер Ли говори о друштвеним слојевима, храбрости, саосјећању и улогама жена на америчком Југу. Занимљиво је да су британски библиотекари овај роман поставили изнад Библије, а по њему је снимљен и филм 1962. године.

“Белешке једне Ане”

Култна књига српског писца Моме Капора, објављена 1972. године, заузела је друго мјесто на листи најчитанијих књига у НУБ РС.

- Иако често људи мисле да је ово штиво намијењено младима, неријетко старији читаоци траже овај наслов желећи да поново прочитају Анине мисли и досјетке - објаснила је Глишићева.

Капорова Ана је архетип Београђанке коју и данас срећемо на улицама. Читамо о свијету из угла једне тинејџерке, који је испричан препознатљивим београдским жаргоном. Књига је анализа једног времена која нас подстиче да размишљамо о вјечним питањима која, као и генерације прије нас, свакодневно себи постављамо.

“Човек по имену Уве”

Већина читалаца која прочита ово дјело, захваљујући Увеу и Бакману уз сузе и смијех почиње да саосјећа са џангризалима свог живота. Читајући странице ове књиге напросто пожелите да се одселите у Скандинавију. Уве је један од оних који се не либи да каже у лице свакоме оно што мисли.  Он сваког јутра иде да види ко је шта скривио у насељу у којем живи. Премјешта бицикле и провјерава да ли је ђубре правилно разврстано иако годинама није предсједник кућног савјета. Међутим, иза његове мрзовоље крије се туга. Књига нам показује како нечији живот може имати снажан утицај на безброј других људи.

“Ловац на змајеве”

Премјештамо се у период пада монархије у Авганистану, у вријеме Совјетске инвазије и масовног одласка избјеглица у оближњи Пакистан и далеке Сједињене Америчке Државе. Ово је прича о једној другачијој култури од наше, о окрутности и жестокој љубави. Хосеини нам овим дјелом  описује колико се његов народ бори да буде побједник, да буде изнад сила насиља које му и данас пријете. Ово је интимна прича о породици и пријатељству, издаји и спасењу. Иако су странице ове књиге на моменте тешке и сурове, ово је прије свега дјело које одише љубављу.

“Беснило”  

С обзиром на то да влада пандемија вируса корона, не чуди што читаоци често бирају овај роман Борислава Пекића који нас води на лондонски аеродром Хилтроу који бива погођен епидемијом вјештачког мутант вируса, односно бјеснила. Међутим, заражени људи воде рат не само са злокобном епидемијом, него и са бјеснилом у себи и бјеснилом које влада у околини. У тој борби откривамо застрашујућу истину о људској природи која показује да нам није потребан вирус да би лудило које с рођењем носимо исказало све своје видове и пробило све обзире и самопоштовање.

“Моја бака вам се извињава”

Након успјеха “Човека по имену Уве” и овај роман  Фредрика Бакмана који је објављен 2013. године освојио је читаоце. Дјело дочарава авантуру седмогодишње Елсе која проналази бакина писма у којима се старица извињава свим људима којима се замјерила током живота.  Ово је роман о животу и смрти, те о праву на различитости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана