Овјенчани »Епитафи за незнане«

Александра Маџар
Овјенчани »Епитафи за незнане«

Стражилово - Престижна награда "Стражилово" уручена је Анђелку Анушићу за књигу изабраних и нових пјесама "Епитафи за незнане" на Стражилову, код "Бранковог чардака".

Специјална награда "Стражилово" за најбољи пјеснички првенац уручена је Јелени Милошев за збирку "Ћутања пре полета".

Ова награда се додјељује за најбоље књиге објављене у Бранковом колу.

У свом надахнутом обраћању, Анђелко Анушић је истакао да је  "Алексије, односно Бранко, рођен у Славонском Броду, вароши која у то вријеме столоваше у Војној Крајини, славонском њеном дјелу.

- Преци Бранкови, стога, на известан начин, беху граничари. Као и он сам што је био сеобник, сеобар. Унутрашњи расељеник, са крстом епитимије и епифаније који носу у себи то расељеништво. Данас би рекли, с различитим валерима значења тог појма: Досељеник. Дошљак. Надошлица. Прогнаник.  Избеглица - казао је Анушић.

На врху Стражилова, поред Бранковог гроба, пјесникиња Јелена Алексић положила је цвијеће и запалила свијећу, а потом рекла своју пјесму посвећену Радичевићу.

Глумац Бошко Петров говорио је Бранкову пјесму "Кад млидијах умрети".

На чувеном Стражиловском митингу поезије наступили су Стеван Тонтић, Енес Кишевић, Драгица Стојановић, Перица Марков, Драгана Крагуљ, Иван Лаловић, Мићо Савановић, Саша Нишавић, Андреа Беата Бицок, Димитрије Панфилов, Дубравка Миленковић, Иван Деспотовић, Наташа Живковић и други.

- У градској библиотеци у Новом Саду приређене три промоције, 7, 8. и 9. септембра. Из вечери у вече биће представљено по 12 српских пјесника избјеглица, живих и преминулих, из Хрватске, БиХ, те са Косова и Метохије. Управо изашле из штампе биће промовисане две нове пјесничке књиге "Бранковог кола", Ивана Деспотовића и Горана Шауле - казао је директор "Бранковог кола" Ненад Грујичић.

Промоције

У недјељу, у центру Сремских Карловаца, на Тргу Бранка Радичевића, код чесме "Четири лава" одржан је чувени, сад већ 28. турнир пјесника у шаху по угледу на Бранка Радичевића који је "шаха играо врло вешто и врло брзо покретао фигуре".

Играли су Горан Бабић, Петар Лазић, Желидраг Никчевић, Стеван Тонтић, Радомир Мићуновић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана