Отворен 60. Међународни сајам књига

Срна
Отворен 60. Међународни сајам књига

Београд - У Београду је вечерас отворен 60. јубиларни Међународни сајам књига на коме ће током осам сајамских дана своју продукцију представити 450 српских и иностраних излагача.

Сајам су отворили редитељ Емир Кустурица и представница Русије земље овогодишњег почасног госта Наталија Норочницкаја, која је директор московске Фондације за историјску перспективу и приређивач серије књига о српско-руским историјским везама.


Норочницкаја је рекла да у словенској култури књига заузима посебно мјесто, поручивши да треба чувати и увећавати ћирилицу, која је непроцјењиво благо словенске православне културе.

"У књигама је непрегледна дубина, оне су нам утеха у тузи... у историји старе Русије и историји Јужних Словена књижевност, хришћанство и државност израстали су из истог коријена и нераскидиво су повезани", рекла је Норочницкаја.

Она је навела да се често може чути да књиге постају прошлост и да дигитално доба диктира своја правила, док живот сјведочи о нечем другом.

"Русија и Србија су земље које читају и наш задатак је да, прије свега, помажемо процес међусобног упознавања. Више руских књига треба да се преводи на српски и више српских аутора треба да нађе пут до руских читалаца", рекла је Норочницкаја.

Редитељ Емир Кустурица поручио је да никада није било оволико доступних књига, а мање писмених.

"Бити писмен у прошлом вијеку је значило бити уважен...Гдје год се појављивао писмен човјек био је запажен...Писмени је данас затрпан отпадом информатичке револуције, није био довољно зао, корумпиран и није се сложио са идејом да нема Бога", рекао је Кустурица.

Писмени је, каже Кустурица, тежио ка истини и доброти и није имао никакве везе са антијунаком кога је назвао "селфи".

"Писмени је био човјек врлина, необуздан, острашћен, све друкчије од ововременог антијунака, селфи-човјека, самозаљубљеног, оног који не вјерује у историју, прихвата корпорацијски капитализам као судбину и вриједно ради на доказу како његов комшија, али и читав народ не вриједи ни пишљива боба", рекао је Кустурица.

Он каже да појаве које "као усамљене заставе у пустињи машу" показују да није све изгубљено и да има писмених, али да су склоњени од очију.

"Стиснути смо између хиљаду информатичких чуда, јутјубова, ријалити шоуа, али и одређени политичком коректности, најновијом верзијом глобалне аутоцензуре. Потписник ових редова верује да има више тих застава и више него што вјерујемо, некад се и рукујемо са њима, а и не знамо да су то они /писмени/...", рекао је Кустурица.

Он истиче да данас нема ко да пише и да мало ко чита и да је на таквој подлози растао онај други човјек којег је назвао "селфи".

"Тај селфи-човјек ако не зна да пореди постојећи свијет са непостојећим, ако не може да створи властиту слику свијета, а то може да учини писмени човјек, овај други живи живот у коме не требају камере да би све постало ријалити шоу, крунски израз неопаганске цивилизације чији циљ је да се изведе доказ да смо хуље и протуве, сјецикесе и да нас непрестано треба кажњавати", истакао је Кустурица.

Он каже да је захвалан што је растао и сазријевао уз Толстоја и Чехова и да се нада да има мјеста оптимизму и да писмени повремено васкрсне на мјестима као што је Сајам књига.

Под слоганом "Шта би било да није било", Београдски сајам књига публици ће до 1. новембра представити 416 домаћих и 67 иностраних излагача, а организатори најављују и бројне промоције, трибине, изложбе и друге садржаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана