Осам пјесника у Бранковој духовној и поетској сјенци

Бранислав Предојевић
Осам пјесника у Бранковој духовној и поетској сјенци

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Ове године први пут престижно признање “Бранковог кола” “Печат вароши сремскокарловачке”, у виду изузетне награде за укупно дјело, припало је пјеснику Пери Зупцу.

Награда за најбоље пјесничке књиге на српском језику објављене између два “Бранкова кола” равноправно је припала Тодору Бјелкићу, Валентини Милачић, Дамиру Малешеву, Игору Мировићу, Милици Бакрач, Барбари Новаковић и Милету Лисици. Ови пјесници проглашени су за лауреате “Печата вароши сремскокарловачке” у години када обиљежавамо два вијека од рођења Бранка Радичевића. Ову одлуку једногласно је донио жири “Бранковог кола” у саставу: Ненад Грујичић (предсједник), Јелена Алексић и Андреј Јелић Мариоков. У најужем избору за награду “Печат вароши сремскокарловачке” биле су и збирке поезије Богдана Џувера, Ненада Шапоње, Момчила Бакрача, Радомира Д. Митрића, Зорана Митића, Јелене Марићевић Балаћ, Драгане Лисић и Мате Уљаревића.

Перо Зубац (1945, Невесиње) живи у Новом Саду, објавио је више од педесет књига поезије и више од двадесет за дјецу, саставио двадесетак антологија. Изузетна награда за животно дјело “Печат вароши сремскокарловачке” припала је Зупцу поводом објављених изабраних пјесама у пет књига (Архив Војводине, Нови Сад, 2024), односно за укупан пјеснички опус. Његове потоње веома значајне књиге разликовале су се од култног првенца остварујући се у новим тематско-мотивским креацијама и обликовно-формалним кључевима једне непоновљиве пјесничке судбине.

Тодор Бјелкић (Скиповац, 1946), живи у Иригу, објавио је више од двадесет збирки пјесама за децу и неколико књига прозе за најмлађе. Награда “Печат вароши сремскокарловачке” међутим припала му је за прву књигу поезије за тзв. одрасле “Исходишта и залазишта” (Српска читаоница, Ириг, 2023). То је повод, а и права прилика да ово високо признање обухвати и уважи његово богато стваралаштво за дјецу. Валентина Милачић (1966, Равно Село), живи у Бањалуци, објавила је пет књига поезије и једну стручну из области васпитања дјеце. Награду “Печат вароши сремскокарловачке” добија за нову збирку “Пјесма на жици” (Бесједа, Бањалука, 2024). Нова књига Валентине Милачић наставак је њене аутентичне поетике засноване на сублимисању пјесничких слика и призора и вјештом “економисању” са “мањком” језичког материјала. Дамир Малешев (1966, Нови Сад), живи у родном граду, објавио је двије збирке пјесама, саставио двије књиге пјесничких превода: корејску поезију и пјесме “Битлса”. Нова, трећа по реду књига Дамира Малешева, “Право значење душе” (Ковачи културе, Нови Сад, 2024), овјенчана “Печатом вароши сремскокарловачке”, доноси, као и његове претходне збирке, зрелог пјесника заснованог на, између осталог, утврђивању путева пјесничке традиције и заната кроз жив дијалог са Иваном В. Лалићем, са преплитањем цитата из радионице Данила Киша, Бранка Миљковића, Васка Попе и Ђорђа Балашевића, доносећи затим “хвалоспјеве” Имануелу Канту, Исаку Бабељу, али и парној локомотиви, бициклу, јесени, римама и кромањонском сликару. Игор Мировић (1968, Крушевац), живи у Новом Саду, објавио је четири књиге поезије, пета по реду - “У лавиринту” (Лагуна, Београд, 2024) - награђена “Печатом вароши сремскокарловачке”, привукла је пажњу жирија већ по свом називу. Мировић је пјесник специфичног животног искуства и судбине. Милица Бакрач (1977, Никшић) живи у родном граду, објавила је десет збирки поезије, приредила четири књиге других аутора. Награда “Печат вароши сремскокарловачке” припала јој је за књигу изабраних и нових пјесама “Хранитељ птица” (Институт за српску културу, Никшић, 2024). Барбара Новаковић (1986, Ријека), живи у Брчком, објавила је двије књиге пјесама, преводи на српски језик Хесеа, Рилкеа, Брехта и Кафку. Трећа по реду збирка “Најдужа молитва” (Поетикум, Краљево, 2024) доноси јој престижну награду “Печат вароши сремскокарловачке”, најприје за тематско-мотивски заокружену и на плану поступка уједначену књигу. Миле Лисица (1986, Кључ), живи у Бањалуци, објавио је седам књига пјесама и три збирке хаику поезије. Награда “Печат вароши сремскокарловачке” припала му је за нову књигу “Новембар ће завршити пјесму” (Графид, Бањалука, 2023).

“Печат вароши сремскокарловачке” траје пуних педесет седам година и спада међу најстарије и најугледније пјесничке награде у Србији и региону. Оно што је Вукова награда по свом концепту на укупној културној сцени, то је “Печат вароши сремскокарловачке” на пјесничкој.

Додјела

Додијељена у години прославе два вијека од рођења Бранка Радичевића награда “Печат вароши сремскокарловачке” биће свечано уручена новим лауреатима на “Пролећним Бранковим данима 2025”.

Уручење је у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији, гдје се Алексије Радичевић, потоњи Бранко, велики пјесник српског романтизма, школовао од 1835. до 1841. године. Бранково коло ће наредне године обиљежити 190. годишњицу доласка Алексија Радичевића на школовање у Карловачкој гимназији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана