Орхан Памук одржао предавање у САНУ: Припадам нацији писаца са либералним идејама

Приредила: Александра Маџар
Орхан Памук одржао предавање у САНУ: Припадам нацији писаца са либералним идејама

БЕОГРАД - Припадам нацији писаца, умјетника, различитих људи који независно од тога да ли живе у САД, гдје предајем или у Турској, углавном имају либералне идеје.

Овако је у разговору са новинарима у Српској академији наука и уметности говорио турски нобеловац Орхан Памук. Он је за многобројне читаоце одржао предавање "Исписивање мог свијета", а у Београд је стигао у организацији "Геопоетике", која је издавач његових књига у Србији.

У срдачном четрдесетоминутном разговору са новинарима познати писац је нагласио да никада није одустао од критиковања различитих свјетских влада.

- Признајем да сам либерални интелектуалац који има потребу и дужност да стално критикује власт. Имамо типичну ситуацију у Турској гдје је сав прогрес државе дошао од храбрих људи који су вјеровали у једнакост, поштовали права жена, поштовали мањине и, оно што је најважније за мене, слободу говора. Они нису заступали традиционалне идеје већ платформе развоја, које су се свуда по свијету развиле из Британије и Француске. Нажалост, такве модерне идеје се не развијају у свим друштвима једнако, а некад бивају угушене од ултранационалиста, националиста и популиста - поручио је Памук.

Славни нобеловац је нагласио да је демократија важна за свако друштво, јер су избори једино мјесто на којем се одлучује ко ће и са каквим идејама водити неку државу.

- Либералне идеје су јако важне за свако друштво. Оне често немају већинску подршку становништва, али представљају алтернативна свјетла и есенцију једнакости и слободе у сваком либералном друштву. Имам 63 године и једва се сјећам једних избора послије којих сам био срећан у Турској - причао је он.

Увијек се, како каже, осјећа као губитник, али то је нормално.

- Осјећао бих се непријатно када бих се прикључио слављу партије која је побиједила. Идеја интелектуалца и писца за којег себе сматрам је да каже не. Не желим да будем пријатељ некоме ко не престаје да аплаудира властима. Моји пријатељи не аплаудирају властима - казао је Памук.

За њега нема дилеме да је одабрао чудан начин живота.

- Моји пријатељи стално губе изборе. Није то лако. Али то је тако. Ти људи су неопходни и јако важни за друштво каква је Турска данас. Никада нисам помислио да моје либералне идеје не ваљају. Никада нисам развијао те идеје да бих побиједио на изборима већ зато што вјерујем у њих - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана