Одржани “Шести дрински књижевни сусрети”: Награде за девет радова

Г.С.
Одржани “Шести дрински књижевни сусрети”: Награде за девет радова

ЗВОРНИК - У зворничком Дому омладине одржани су “Шести дрински књижевни сусрети Зворник 2022” на којима је учествовало 55 писаца из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Организатор ове књижевне манифестације је зворничка издавачка кућа “Ас оглас издаваштво”, а њен директор Дејан Спасојевић каже да је на конкурс за “Шесте дринске књижевне сусрете” у неколико категорија пристигло око 260 рукописа необјављених књига.

Он је додао да су из сваке категорије, од којих су најбоља необјављена збирка пјесама, прича, роман и категорије за дјецу, награђена по три рада, док је похваљено седам или осам, у зависности од књижевне категорије.

Спасојевић је подсјетио да је конкурс био расписан почетком маја и трајао до 5. јуна те нагласио да је жири имао прилично тежак посао да одабере најбоље радове. Члан жирија, књижевник Велимир Савић из Бањалуке рекао је да је било задовољство бити члан жирија ове јединствене и тренутно најљепше књижевне манифестације у Републици Српској. 

- Оно што карактерише “Шесте дринске књижевне сусрете” јесте продукција прича са доста квалитетних радова и морам признати да сам позитивно изненађен фантастичним насловима и младих и зрелих књижевника - рекао је Савић.

Београдски књижевник Марко Д. Марковић, побједник у књижевној категорији роман, рекао је да је његов роман “У себи заточени” психолошко дјело са потком српске духовности проткано јеванђељском нити која се просто провлачи кроз читаво дјело.

- Инспирацију за овај роман, који је писан у маниру руских класика, налазио сам у самом човјеку - рекао је Марковић и додао да га је стварао шест година. Присутни књижевници говорили су о својим радовима који су објављени у издању ове зворничке издавачке куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана