Одржана 12. Књижевна колонија “Ријека мисли”

Срна
Одржана 12. Књижевна колонија “Ријека мисли”

КРУПА НА УНИ - У Хашанима, родном мјесту Бранка Ћопића, данас је одржана 12. Књижевна колонија “Ријека мисли”.

На колонији, коју организује Театар “Сцена” из Новог Град окупио се мањи број учесника због епидемије вируса корона.

Учесници су прво посјетили Ћопићеву родну кућу, чија је реплика недавно завршена захваљујући подршци Владе Републике Српске.

Након тога одржан је поетски час у спомен-школи у Хашанима, гдје су учесници говорили своја и дјела Бранка Ћопића.

Писац Василије Каран је истакао да му је била част посјетити Хашане, Ћопићево родно мјесто којег је, како је навео, имао прилику да упозна и са њим разговара.

“Он је имао смисао за специфичан хумор, чак и кад је говорио о озбиљним темама”, додао је Каран.

Професор српског језика и књижевности Ирена Станковић појаснила је да је идеја ове књижевне колоније очување сјећања на лик и дјело писца Бранка Ћопића.

Извршни директор “Сцене” Срећко Марчета рекао је да ове године учествују само завичајни писци јер планирани гости из иностранства нису могли присуствовати због епидемиолошке ситуације.

“Зато смо се окупили у мањем броју да бисмо сачували традицију књижевне колоније. Други дио колоније одржаћемо онлајн са учесницима који нису могли доћи”, појаснио је Марчета.

Начелник општине Младен Кљајић очекује да изградња реплике родне куће Бранка Ћопића буде и почетак поновног оживљавања Хашана, али и ове локалне заједнице.

“Имамо обећања из Владе Републике Српске да ће бити настављена реализација пројекта жБашта сљезове бојеж. Изградњом других садржаја уз кућу стећи ће се услови да се организују посјете ученика који ће имати прилику да сазнају и о завичају нашег писца”, рекао је Кљајић.

Чланови Театра “Сцена” извели су пригодан програм инспирисан ликовима из дјела Бранка Ћопића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана