Од ове године додјељује се само књижевна награда „Шушњар“

Срна
Foto: Срна

ОШТРА ЛУКА - У оквиру Књижевних сусрета „Шушњар“ од ове године додјељиваће се само награда „Шушњар“ како би се ставио нагласак на квалитет добитника и цијеле манифестације, саопштио је Организациони одбор сусрета.

Из Организационог одбора су подсјетили да је досадашња пракса била да се додјељују двије награде - „Шушњар“ и „Слово Подгрмеча“, али је измјеном правилника остала само једна награда.

„Кроз додјелу једне награде и повећање финансијског износа за награду желимо да се истакне већа важност и да нагласак на квалитету њених добитника и цијеле манифестације“, навели су у саопштењу.

Награда „Шушњар“ додијељује се афирмисаном писцу свих књижевних родова и врста који ствара у духу српске књижевне традиције и језика, његује културно насљеђе и српску духовност, подстиче племенита и патриотска осјећања, а узимајући у обзир његово цјелокупно књижевно дјело са нагласком на књигу објављену у посљедњој години.

На свом провом састанку Организациони одбор овогодишње књижевне манифестације донио је одлуку да се у што краћем року именује жири и распише јавни конкурс за додјелу књижевне награде „Шушњар“.

Напоменуто је да ће бити остављена могућност да жири може да додијели посебно признање неком од истакнутих књижевних стваралаца, али то не мора бити обавеза сваке године.

Књижевни сусрети „Шушњар“ су трајно културно добро и традиционална културна манифестација која се одржава у знак сјећања на више од 5.500 убијених Срба, Јевреја и Рома на Илиндан, 2. августа, 1941. године у селу Крухари и другим околним мјестима у општини Сански Мост.

Књижевни сусрети се одржавају сваке године 1. августа у Оштрој Луци, а како ће ове године бити организовани због епидемиолошке ситуације, из Организационог одбора су навели да ће одлука о томе бити накнадно донесена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана