Објављена књига “Реквијем за моје приче” Ратка Ђогатовића: Поетски записи о животу и смрти

М. М.
Објављена књига “Реквијем за моје приче” Ратка Ђогатовића: Поетски записи о животу и смрти

БАЊАЛУКА - “Реквијем за моје приче” назив је нове књиге Ратка Ђогатовића, која је објављена у “Арт принту” у Бањалуци. Ријеч је о збирци у којој је забиљежио неколико десетина поетских записа.

- Ништа не очекујем, ништа не тражим од свијета који презирем. Ништа од људи, који посташе демони, који су то одувијек били, само су се крили у социјалној мимикрији. Ништа од бранше којој припадам, коју исто тако чине само људи, тек, саможивци, који се крију иза својих светачких фигура, а у ствари кад их разобличиш најпрљавије су свиње у људским обличјима и који ће продати све и сваког, за своје личне престиже и интересе. Ништа не очекујем и ништа не тражим ни од ког, изнад сам свега, и изнад свих, срећа и несрећа. Довољна ми је већ истина коју знам и то што припадам себи и свом духовном свијету. На крају, питам се, ко је још, осим мене, толико досљедан и толико чист - биљежи овај аутор у тексту умјесто предговора овој књизи, о којој је Радмило В. Радовановић записао да је Ђогатовићева лирска прича самоће и “поезија општења”.

Радовановић је у рецензији навео да је ријеч о рукопису који успијева да одговори на питање самог аутора себи и осталима, те да је у ствари ријеч о рукопису којег је аутор највише намијенио самом себи.

- Његови лирски записи су фактички његове пјесме и приче  о животу и смрти, опијело над оним који оставља овај свијет, свијет који је равнодушан - биљежи Радовановић.

Ђогатовић је до сада објавио око седамдесет књига, углавном поезије, а познат је по минималистичким пјесмама, хаику поезији и по томе што је творац кратке записничке форме и афористике.

- Он се често пита откако пише пјесме и разне књижевне облике да ли то вриједи чинити, зар не би било боље претворити живот у поезију него правити поезију од живота, што он у суштини и чини у свом науму - биљежи Радовановић, који се у рецензији осврнуо и на поједине наслове у збирци, као што су “Судбина”, “Кућа”, “Невјерник”, “Случај за себе” и друге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана