Објављена књига о несталом Буђановачком јеванђељу

Танјуг
Почетак Јеванђеља по Јовану из Буђановачког јеванђеља
Foto: ff.uns.ac.rs | Почетак Јеванђеља по Јовану из Буђановачког јеванђеља

БЕОГРАД - Ауторка Светлана Томин бави се судбином важног несталог рукописа у књизи "Гдје је Буђановачко јеванђеље?", коју је објавила Академска књига.

"Буђановачко јеванђеље веома је важан рукопис, јер садржи запис да је преписано са Четворојеванђеља штампаног на Цетињу. Због тога је оно постало део велике теме о броју инкунабула штампаних у овој најстаријој јужнословенској ћирилској штампарији", саопштио је данас издавач.

Како се наводи, као што није пронађен ни један лист штампаног Цетињског четворојеванђеља, насталог на самом крају 15. вијека, не зна се ни гдје се налази Буђановачко јеванђеље, од кога данас постоји 27 фотографија, које је, као и опис овог рукописа, начинио историчар Ђорђе Сп. Радојичић.

У сремском месту Буђановци 1547-48. је презвитер Вук преписао јеванђеље, по наруџби сремског и београдског архиепископа Лонгина, које је откривено 1938. а сљедеће је године поклоњено патријарху Гаврилу Дожићу.

Академска књига је подсјетила да је Буђановачко јеванђеље припадало патријарху Гаврилу до његове смрти 1950. године, а послије завршетка судског спора између породице Дожић и Српске православне цркве 1962. године, судбина рукописа је непозната.

"Књига 'Где је Буђановачко јеванђеље? Порекло и судбина једне рукописне књиге' настала је из намере да се овај рукопис пронађе. И за њега, као и за толике друге рукописе, сигурно важи изрека - имају књиге своју судбину", каже се у саопштењу. Томин предаје Средњовјековну књижевност на Одсјеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, и ауторка је књига "Владика Максим Бранковић" (2007), "Деспотица и монахиња Ангелина Бранковић - света мајка Ангелина" (2009, 2016) и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана