Објављена два књижевна конкурса за писце у Републици Српској

Александра Маџар
Објављена два књижевна конкурса за писце у Републици Српској

Бањалука - Сриједа је ове седмице била и више него срећан дан за домаће књижевнике, али и све оне који се проналазе у свијету писане ријечи, јер су јуче објављена два књижевна конкурса.

Један од њих је већ свима добро познат, а расписује га Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Ријеч је, наравно, о конкурсу за најбољи необјављени роман у 2016. години "Златна сова", који ће бити отворен до 1. марта 2016. године.

Други конкурс расписао је нови и јединствен књижевни часопис "Hourglas Literaray Magazine" за писце који пишу на енглеском језику, односно, за ауторе из региона који пишу на српском, босанском, црногорском и хрватском језику чији се прелиминарни рок завршава у поноћ 31. децембра.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је да ће побједник "Златне сове" за 2016. годину бити награђен са 5.000 КМ, повељом, објављивањем романа у тиражу од 1.000 примјерака и 100 примјерака одштампаног романа. Керлета је навео да друга награда обухвата објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, 100 примјерака одштампаног романа и ауторски хонорар од 2.000 КМ, а трећа награда тираж од 500 примјерака, 100 примјерака одштампаног романа и ауторски хонорар од 1.000 КМ.

- Право учешћа на конкурсу имају писци који стварају на српском језику и који благовремено доставе свој необјављени рукопис, а детаљи конкурса налазе се на интернет сајту Завода.

Ништа мање занимљив није ни нови конкурс који се расписује, како је објаснио главни уредник часописа Војислав Ерцег, у три категорије - кратка прича, есеј и пјесма.

- За побједнике конкурса, поред симболичних (клепсидра и диплома), обезбијеђене су новчане награде, 1.000 долара за побједника у свакој категорији - објаснио је Ерцег.

Тематских и жанровских ограничења, како каже, нема.

- Аутори из региона могу пријавити једну причу и/или један есеј и/или три пјесме. О побједницима конкурса одлучиваће жири у саставу Сибелан Форестер, Јелена Ленголд и Џон К. Кокс. У зависности од квалитета приспјелих радова, они ће одлучивати и о додјели посебних награда за три аутора у износу од 500 долара. Радови финалиста, за које редакција одлучи да својим квалитетом заслужују да буду штампани, биће хонорарисани - нагласио је Ерцег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана