Објављен роман “Змајева жена”: Љубав и живот деспотице Јелене

Рајко Вуковић
Објављен роман “Змајева жена”: Љубав и живот деспотице Јелене

БЕОГРАД - Београдска “Лагуна” објавила је роман “Змајева жена” ауторке Ане Атанасковић, биографску и историјску причу са елементима психобиографије.

Роман “Змајева жена” је прича о Јелени Гатилузио, супрузи деспота Стефана Лазаревића, слободоумној, храброј жени, кћерки господара Лезбоса, али то је и прича о књигама, животу, губицима, радостима и вјечној љубави.

Књига будућу владарку Србије прати од сунчаног грчког острва, затим Крушевца те мистериозног Београда, који у то вријеме постаје престоница па све до манастира Павловац и Манасија. Ово је занимљива фузија провјерених историјских чињеница о деспоту Стефану Лазаревићу, о његовој супрузи Јелени Гатилузио, дијелом је роман о сликама из њеног живота које су се могле истражити, а дијелом је маштање о томе како би њен живот могао да се одвија у Србији, уз њега као владара, витеза, ратника и пјесника.

У роману се могу очекивати многи подаци из прошлости, описи средњовјековне Митилене, Константинопоља, Крушевца и Београда, али како каже ауторка то је роман о имању и немању у бурном времену у животу једне жене.

- Ово је роман о имању и немању, о духовним изазовима, о чаробностима, о моћи митова и вере, о томе како један човек прима на себе бреме витештва у Реду змаја, владања земљом која је између Истока и Запада, како своју истовремено суптилну и сурову природу балансира кроз душу и како једна жена доживљава таквог човека, себе у новој средини и себе кроз остварење или неостварење највећих жеља - рекла је Атанасковићева.

Како сама ауторка наводи ова је књига писана срцем и душом, доносећи нови, али сасвим искрен и детаљно аргументован поглед на ликове које смо мислили да добро познајемо. Сада имамо прилику да уђемо у њихов унутрашњи свијет.

- Писање романа као што је “Змајева жена” јесте велики изазов за уметника. То није само писање. То је урањање у историјске изворе, посета топонимима који су описани у роману, продирање у дубине личности које су историји остале скривене, сједињавање са духом времена које је прошло. И за читаоце су овакви романи изазов. Треба их упамтити умом и душом. Они су памћење, осећање и маштање - рекла је Атанасковићева.

Знаменити српски књижевник Славиша Павловић истиче да је ово дивна прича и нека врста крстарења кроз средњовјековну историју.

- Србија се после Косовског боја уздигла захваљујући деспоту Стефану. Он није био само вешт и просвећен владар, изузетан дипломата, него и велики ратник. Прича о Јелени Гатилузио, његовој супрузи, представља изванредно крстарење кроз српску средњовековну историју. Ауторка нас поред далеких предела води и у дубину срца главне јунакиње, где се преплићу различита осећања којима ће се читаоци радо препустити - рекао је Павловић.

Такође, ријечи хвале за ово благо српске књижевности имао је и Бранислав Јанковић који није крио дивљење о јунацима Ане Атанасковић.

- Волим када писац стави огледало испред себе, дуго посматра свој одраз у њему и каже: “Време хероја још није прошло”.  Јунаци Ане Атанасковић улазе у борбу без размишљања о победи. Јелена Гатилузио и деспот Стефан Лазаревић не траже помиловање - љубави то не треба - рекао је Јанковић.

Биографија

Рођена је у Крушевцу 1973. године. Дипломирала је енглески језик и књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Своју прву књигу “Београдске мајске приче” објавила је 2006. године за Књижевну омладину Србије. Написала је велики број прича и есеја. Поред прозе са великим успјехом пише и поезију. Књижевној јавности и читалачкој публици најпознатија је по роману “Моја љубав Никола Тесла”. До сада је објавила шест романа “Дует душа”, “Јелена Анжујска”, “Моја љубав Никола Тесла”, “Краљица јоргована”, “Даворјанка Пауновић” и “Змајева жена”. Живи и ради у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана