Објављен роман “Гашо”: Злочин и казна властите савјести

Бранислав Предојевић
Објављен роман “Гашо”: Злочин и казна властите савјести

БАЊАЛУКА - Издавачка књижевна заједница “Васо Пелагић” објавила је роман по истинитом догађају “Гашо”, књижевника Драге Врућинића.

Роман “Гашо” је добро осмишљена и мајсторски интерпретирана прича, која ће читаоце заокупити догађајима који им неће дозволити ни трен чекања да прочитају нову реченицу, јер аутор пажњу читаоца нон-стоп држи. Радња романа се дешава у селу Зелена Врховина. Младалачка обијест и неколико непромишљених потеза ће цијелом једном мирном и питомом селу донијети немир и патњу након немилог догађаја, не само сусељанима, већ и извршиоцу злочина, који је уједно и главни јунак овог романа.

Аутор књиге Драго Врућинић истиче да је мотив за писање овог романа нашао у истинитим догађајима из властите прошлости, што му је била додатна одговорност приликом рада на роману.

- Тај догађај, који је лајтмотив романа, силовање младе дјевојке и њено самоубиство због нанесене срамоте заиста је истинит и у периоду у којем се све то одиграло никога није оставило равнодушним, то је било јако потресно, трагично и незамисливо за та времена. Наравно, због актера сам мијењао имена, пажљиво балансирао детаље и остатак приче, у којој злочинац Гашо бјежи из родног мјеста те годинама касније пресуди себи мучен грижом савјести, је плод моје маште и прилагођен самом заплету романа - рекао је Врућинић.

Писац истиче да је трагедија, која је централни мотив романа, на неки начин издвојила његово дјело из остатака опуса, који је писао током књижевне каријере.

- Ово дјело се доста разликује од мојих претходних дјела, која су махом обојена хумором, за разлику од њих, роман “Гашо” носи са собом доста мрачнију дозу трагедије. Дуго сам размишљао о том догађају који се десио, јер сам познавао ту дјевојку којој се све то збило, али тада сам био јако млад и увек се нисам бавио писањем. Но тај догађај и приче о њему стално су били присутни у мојим мислима и како су одмицале године, тако је и у мени расла све више и више жеља да буде направљена прича о томе, да никад не буде заборављено и да буде опомена за неке будуће генерације, иако су се моралне и друштвене норме у великој мјери промијениле у односу на доба када се одвија радња романа - рекао Врућинић.

Рецензент романа књижевник Ранко Прерадовић истиче да је овај роман показао језичку прецизност и тачност кавом се мало писаца може похвалити.

- У “Гаши” је најбоље показао Врућинић своју језичку прецизност и тачност, дословичност језика каквим се мало писаца данас могу похвалити. Како су прелијепи ти језички надмоћни описи или животни трептаји, да је то врлина коју Врућинићева литература нуди и зарад чега можемо слободно рећи да је особен међу нама. О језику су многи писци водили рачуна, али велики број их у том смислу одаје и одређену аљкавост. Језички необичан књижевник наших страна је Милош Црњански, који је својим зарезима, тачкама и иним знаковима ваздизао језик изнад свега - истиче Прерадовић.

Сам аутор каже да су прве реакције читалаца јако позитивне и да га је велики број њих лично позвао, да би подијелили своје утиске. Врућинић у скорије вријеме планира да роман представи путем промоција, да би додатно скренуо пажњу читалаца заинтересованих за овакву врсту литературе.

Биографија

Драго Врућинић је рођен 11. новембра 1945. године у селу Јелашиновци, општина Сански Мост. Основну школу похађао је у родном мјесту и Саници, учитељску завршио у Приједору, а Педагошку академију у Петрињи. Књижевним радом интензивно се бави од 1985. године. За одрасле је објавио романе: “Рашко”, “Сунце у очима”, “Завалски учитељ”, “Лукендиних пет жена”, затим приче “Јауци без одјека”, “Причке из недоба”. За дјецу је објавио бајку “Мачка златнога репа”, збирку прича “Бодљикавим путељцима дјетињства” и романи “Звончица” и “Бони”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана