Објављен први број часописа “Нова стварност”: Прозор у свијет умјетности

Илијана Божић
Објављен први број часописа “Нова стварност”: Прозор у свијет умјетности

БАЊАЛУКА - “Нова стварност”, часопис за књижевност, умјетност и културу Удружења књижевника Републике Српске, коначно је пред читаоцима у онлајн издању, а њиме је свијет умјетности и културе добио вјерног пратиоца и промотора.

Редакција је већ неколико мјесеци вриједно припремала први број часописа, који ће сви љубитељи умјетности и квалитетног штива моћи читати на званичном сајту Удружења књижевника РС.

Како је предсједник Удружења књижевника РС, те главни и одговорни уредник часописа “Нова стварност” Предраг Бјелошевић казао за “Глас Српске”, називом часописа одређен је и његов уређивачки концепт, по коме ће бити отворен за новостворене умјетничке и теоријске радове, поред књижевних и преводилачких, те за оне из сфере ликовне, музичке и позоришне умјетности, културне баштине, путописне литературе како својих чланова, тако и стваралаца из окружења и свијета.

- Након трновитог пута којим Удружење књижевника РС од самог оснивања иде и свих потешкоћа које су га на том путу пратиле и још прате, коначно смо остварили велики циљ. Овај часопис представља прозор у свијет. У времену отежаних услова за кретање и комуникацију, надамо се да ће наш онлајн часопис, захваљујући могућностима савремених технологија, помоћи превазилажењу невидљивих “ковид” баријера и тако умјетност учинити доступнијом свима који се њеним чудесним језицима служе и изражавају као и онима чија је она одвећ постала насушна потреба и духовна храна - истакао је Бјелошевић.

Додао је да успјех часописа виде у синергији умјетничких визија и теоријско-научних освјетљења, те да се актуелност неће базирати на дневно-политичким збивањима већ на суштинским питањима важним за стварање културнијег амбијента за живот умјетника и развој умјетности у нашем друштву.

- Часопис ће излазити тромјесечно у онлајн издању, а према могућностима ћемо покушати да сваки број и штампамо у симболичном броју примјерака. Настојаћемо да у сваком броју буду представљене и ликовна, музичка, позоришна и филмска умјетност - објаснио је Бјелошевић.

Нагласио је да часопис подразумијева широк спектар текстова из области књижевности, есејистике, теорије и историје књижевности.

 - У овом броју наш Ранко Рисојевић даје кратак опис Кочићевог конака, што је веома значајно. Свима нам је познато да је Кочић везан за Змијање и Бањалуку, али до сада се није знало гдје је ноћивао кад дође у родни крај. Захваљујући овом прилогу сазнајемо да постоји и та кућа у којој је боравио приликом посјета Бањалуци. Тако да смо у истраживачком смислу направили искорак - навео је Бјелошевић.

Истакао је да је у часопису и прилог Коље Мићевића који нас је, нажалост, недавно напустио.

- Наш почасни члан и један од највећих српских преводилаца свих времена, Коља, на два мјесеца прије смрти послао нам је прилог “Молебан за композиторе, жртве холокауста”, гдје је обрадио 20 композитора које је Хитлер, након компоновања и представљања тих композиција, свирепо побио у Моравској и Аушвицу - испричао је Бјелошевић.

Додао је да је у овом броју представљена и овогодишња добитница Нобелове награде Луиз Глик, као и да први број само показује како ће часопис изгледати, те да ће се временом профилисати.

Сарадња

Бјелошевић је истакао да је редакција часописа отворена за сарадњу са свим писцима из региона.

- Ишчекујући ваше прилоге жеља нам је, поштовани сарадници, да у њима будете визионари боље сутрашњице и нових естетских вриједности које ће нас све издићи изнад осјећаја наговјештаја злог времена у ком се естетско и етичко све више потискују са животне позорнице и покушавају наметнути посве нови параметри за лијепо, племенито и вриједно умјетничког ангажмана - саопштио је Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана