Објављен нови роман Филипа Грујића “И онда опет, из почетка”: О јунацима свог доба и генерације

Бранислав Предојевић
Објављен нови роман Филипа Грујића “И онда опет, из почетка”: О јунацима свог доба и генерације

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Боока” објавила је недавно роман “И онда опет, из почетка”, талентованог српског књижевника млађе генерације Филипа Грујића.

Дјело се сматра првим озбиљнијим миленијалским романом у српској књижевности, а централни лик новог Грујићевог романа је прави јунак нашег доба, младић на преласку из двадесетих (када се све прашта и ништа није коначно) у тридесете (када све постаје обавезујуће и озбиљно), управо изашао из дуге везе са нејасном идејом шта жели од живота.

Сам Грујић каже да је њему роман битан зато што се он као аутор отворио кроз главног јунака у односу на неке његове раније књиге.

- Свако ко се налази у роману је јунак, не зато што у њему или њој има богзна каквог јунаштва, већ зато што се о њему или њој прича. Оно због чега је мени роман битан је зато што нисам размишљао много о последицама док сам га писао. Допустио сам да се отворим и самим тим и мој “јунак”, ако ћемо тако да га зовемо, постао је отворенији него моји претходни јунаци. Чини ми се да смо као генерација много отворенији од генерације наших родитеља, а верујем да ћемо бити значајно затворенији од генерације наше деце. Колико ће то доброг донети, то је већ друго питање. Једно је шта ми говоримо, а друго шта смо спремни да чујемо. Та два морају да иду упоредо, а чини ми се да се и даље прелако вређамо и преозбиљно схватамо - рекао је Грујић.

Свакодневица главног лика растрзана је између разведених родитеља, пријатеља, дјевојака и обавеза, комичне епизоде, снажан аутоиронијски тон и болно искрена промишљања о томе шта уопште значи бити срећан у трећој деценији 21. вијека, све су то дијелови комплексне али мајсторски сложене литерарне слагалице у Грујићевом препознатљивом стилу.

- Комбинујући комичне епизоде са промишљањима о љубави, страховима и жељама, Грујић нам причу о преиспитивањима читаве генерације приповеда са аутентичношћу неког ко тему познаје из прве руке. “И онда опет, из почетка”, јесте дело пуно топлине, истовремено оптимистично и цинично, први прави миленијалски роман у српској књижевности - пише у најави издавача.

Послије два запажена романа којима је наговијестио велики књижевни таленат, Грујић познат у јавности како по својим дјелима тако и по бритким ставовима, овим дјелом сазријева у једног од најбољих приповједача које наша књижевност има, престајући да буде њена свијетла будућност и постаје важна и незаобилазна садашњост.

Каријера

Грујић, рођен у Новом Саду 1995, награђивани је писац и драматург. Такође је и аутор и водитељ емисије “Чудна шума” на Радио Београду 2 и колумниста часописа “Облакодер”. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду, гдје ради као асистент на Катедри за драматургију. Аутор је романа “Подстанар” (2020), који је био у ужем избору за НИН-ову награду и романа “Блудни дани куратог Џонија” (2017) по којем се игра представа у Новосадском позоришту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана