Новогодишње одлуке славних писаца: Многе ће вас изненадити

ГС
Писци
Foto: Профимедиа | Писци

Неки од најчувенијих аутора свjетске књижевности у различитим периодима свог живота доносили су необичне, духовите и често чудне новогодишње одлуке. Прочитајте како су велики писци донијели велике новогодишње одлуке и како су покушавали, као и сви ми, да их се придржавају.

Вирџинија Вулф

Вирџинија Вулф је велики дио свог живота водила дневник и биљежила је своје новогодишње одлуке, пише портал 24 седам. Јануара 1931. Вирџинија је донијела више одлука:

„Немати ништа. Не везивати се. Бити отворена и брижна према себи, не дражећи себе забавама: умјесто тога остати у свом студију и читати. Направити од 'Таласа' добру књигу. 

Зауставити нервирање увјеравањем да ништа није вриједно нервирања. Понекад читати, понекад не читати. Излазити, да - али и остати код куће иако ме је неко позвао да изађем. Што се тиче одјеће, куповати само квалитетну одјећу.”

Неколико година касније, јануара 1936, Вулф је записала следеће одлуке у свом дневнику:

„Донијела сам неке добре одлуке: Да читам до краја године што мање недељних часописа, који ме подстичу на преиспитивање; да напуним мозак непознатим књигама и навикама... и све у свему, да будем што скромнија и што је могуће мање површна, што мање напета…”

Нове године дочекивала у кревету

 

Анаис Нин

„Нисам донијела новогодишње одлуке ове Нове године. Навика да правим планове или да критикујем, ограничавам и обликујем свој живот, нешто је што радим сваког дана.”

Анаис Нин је позната по својим дневницима који су откривали много тога о њеном животу. Једна од најранијих забиљешки у њеном дневнику гласи:

„Донијела сам новогодишњу одлуку да цијеле године пишем дневник. Ништа ме не умирује као то да могу да повјерим своје јаде, своје радости и своје мисли тихом пријатељу.”

Анаис Нин се у својим дневницима редовно освртала на тешкоће у вези са писањем, и редовно је обнављала своју одлуку да се позабави тиме: „Више него икад, одлучна сам да наставим да пишем.” Што се тиче става Анаис Нин према новогодишњим празницима, биограф Мериен Рафаел истиче да је долазак Нове године дочекивала у кревету. 31. децембра 1919, када јој је било 16 година, Анаис Нин је уносила биљешку у свој дневник у тренуцима док се ближила Нова година:

„Многи људи обично проведу неколико сати прије поноћи доносећи новогодишње одлуке и дајући обећања. Ја не обећавам ништа; мој карактер је тако слаб да не могу да обећам да ћу бити боља.”

Онда, када је часовник откуцао 12 сати, Нин је забиљежила тај тренутак: „Чују се звона, чују се узвици. Срећна Нова година!”

Пушење је најбоља инспирација за писање

 

Ф. Скот Фицџералд и Зелда Фицџералд

Фицџералдови су били пар којима је алкохол био слаба тачка и били су познати по својим свађама које је џин потпиривао. Зато не изненађује да су, како тврди њихов биограф Пол Броди, на крају 1922. донијели новогодишњу одлуку да престану да пију три мјесеца.

Марк Твен

„Сада је прихватљиво вријеме да донесете новогодишње одлуке. А следеће недеље можете да се вратите старим, лошим навикама.”

Марк Твен се често шалио на рачун новогодишњих одлука и једна од његових је била: „Живјећу само од мојих прихода ове године, макар морао да позајмим новац да у томе успијем.”

Твен је више пута покушао да престане да пуши (био је страсни пушач) када му је било петнаест, двадесет две и тридесет четири године (тада је успио да не пуши дуже од годину дана).

Касније је записао: „Моје здравље се није поправило, јер не можете поправити оно што је већ савршено.”

Проблем је био у томе што није могао да пише а да не пуши. „Схватио сам да је то велика препрека. Три недјеље сам писао шест поглавља. Онда сам одустао од борбе, наставио са пушењем мојих триста цигарета, спалио шест поглавља и написао књигу за три мјесеца, без сметњи и тешкоћа. Сматрам да је пушење најбоља инспирација за писање.”

Нова година је само корак ближе гробу

 

Стивен Кинг

Након што су критичари негативно оцијенили више дужих романа Стивена Кинга, прије свега „То” (1138 страница) и „Мртву Зону” (428 страница), Кинг је донио новогодишњу одлуку. Записао је 1986. године да је  донео своју „прву новогодишњу одлуку  у посљедњих десет година - не пиши ништа што је веће од твоје главе.”

Т. С. Елиот

Децембра 1919, након проведене тешке године са супругом Вивијен, и многобројних негативних одговора издавача, Т. С. Елиот пише писмо својој мајци у коме наговјештава своју новогодишњу одлуку: „Већ дуго времена размишљам о томе да напишем поему.”

Ова поема ће постати и његова најпознатија поема „Пуста земља”.

Ернест Хемингвеј

Ернест Хемингвеј је децембра 1920. у писму мајци Грејс Хал Хемингвеј написао: „Нећу вам пожељети Срећну Нову годину јер је Нова година само корак ближе гробу и није нешто због чега би требало да будемо срећни.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана