Нови роман књижевника Брета Истона Елиса “Крхотине” ускоро на српском језику

Бранислав Предојевић
Нови роман књижевника Брета Истона Елиса “Крхотине” ускоро на српском језику

БЕОГРАД- Нови роман, први након 13 година паузе, чувеног лошег момка америчке литературе Брета Истона Елиса, под називом “Крхотине”, ускоро ће у издању “Лагуне” бити објављен на српском језику, у преводу Николе Пајвачића.

Злогласни аутор романа “Амерички психо” и “Правила привлачности”, у својој новој књизи, првом прозном дјелу још од 2010. године расплиће средњошколску мистерију, кроз односе неколико богатих средњошколаца у Калифорнији почетком осамдесетих. 

- Последње дане лета 1981, пред полазак на завршну годину приватне гимназије Бакли, седамнаестогодишњи Брет проводи са Томом и Сузан, најпопуларнијим паром у школи и својом девојком Деби, експериментишући са алкохолом, дрогом и сексом. То је свијет ултрапривилеговане америчке младежи у доба новог таласа, фризуре су савршене као и одећа, а аутопутеви празни док Брет и екипа иду у филмске вожње “мерцедес” кабриолетом пуним аудио-касета “Алтравокса”, “Блонди”, “Дјуран Дјуран”…  Али овај рајски сан разбија се у парампарчад с почетком школске године и доласком новог ученика Роберта Малорија. Робертова харизматична појава код Брета уноси немир и фасцинацију, али и буди дубље страхове, јер долазак новог ученика преклапа се с појавом Рибара, опасног серијског убице који жање жртве у Лос Анђелесу и изгледа одлучан да удари на групу Бретових пријатеља и на самог Брета… Ужасне претње, насумични акти насиља, узнемирујуће коинциденције, овај низ догађаја представља мрачан образац који Брет непрекидно тумачи кроз филтер маште тинејџера с великим наративним способностима, пише у најави издавача. 

Пун трилерске напетости, еротике и црног хумора роман “Крхотине” приказује трауматичан губитак невиности и сложен прелазак у одрасло доба, истовремено градећи живописан портрет Америке у доба новог таласа. Сам аутор каже да је нова књига роман Брета Истона Елиса за људе који не воле романе Брета Истона Елиса, а њих је,  како он сам каже, много. 

- Ово је роман Брета Истона Елиса за људе који не воле романе Брета Истона Елиса. А њих је много. Ја сам амерички писац своје генерације са најгором репутацијом. То је чињеница. Ако можете да нађете још једног, молим вас, волео бих да знам. И да нагласим, то није Чак Палахњук, могу вам то са сигурношћу рећи - казао је Елис. Ипак, на страну његова перцепција, критика је прилично наклоњена новом роману хвалећи га ријечима, да је био апсолутно вриједан чекања.

Прошло је тринаест година од Елисовог посљедњег романа, а његов најновији, “Крхотине” био је вриједан чекања. Херметичне, параноичне, углађене, мрачне с кратким експлозијама секса и насиља које су карактеристичне за Елисов опус “Крхотине” су суров подсјетник да је аутор “Америчког психа” и “Правила привлачности” жанр за себе, гласи неки од описа књиге.

Заплет романа је у великој мјери аутобиографски, јер је Брет одрастао током осамдесетих када је главни предмет његових интересовања била музика. Као студент колеџа Бенингтон свирао је клавијатуре у неколико локалних новоталасних бендова, да би касније под утицајем Хемингвејеве прозе почео да се развија као писац. Први роман “Мање од нуле” Елис је објавио са 23 године, а три године касније са култним романом “Правила привлачности” постаје млада звијезда америчке књижевности и глобално успјешни аутор са десетинама превода. За његов сљедећи роман, контроверзни “Амерички психо”, издавачка кућа “Сајмон и Шустер” унапријед даје Елису 300.000 долара, али бива принуђена да одустане од издавања послије притисака више женских организација и жена запослених у самој издавачкој кући, што је само био почетак његове злогласне славе и бројних оптужби за глорификацију насиља и мизогеније. 

У моменту када се ситуација почела смиривати нове контроверзе су експлодирале након филмске адаптације са Кристијаном Бејлом у главној роли, што је Елиса учинило непожељном особом код већег дијела књижевне индустрије, уз праву хајку против њега. 

- Након “Америчког психа” људи су претпостављали да више никада нећу објављивати. Одбацило ме је свих 30 мојих издавача широм свијета, само су ријетки остали уз мене - рекао је Елис. Ипак, наставио је писати, прво са збирком прича “Доушници (1994) потом и романима “Гламурама” (1998), “Лунар парк” (2004), “Краљевски апартмани” (2010) те збирком есеја под називом “Бијело” (2019), која се бавила књигама, филмовима и музиком, који су обликовали његов рад.

Нови роман је прво представио кроз серију аудио-књига на свом веома популарном подкасту на платформи “Патреон”, да би га потом преточио у прозну форму, иако признаје да га је та идеја опсједала четири деценије. 

- Познавао сам кретање књиге од почетка, само нисам могао да схватим како да то испричам. Морао сам да остарим. Толико сам често размишљао о књизи откако сам први пут покушао да је напишем 1982. године да сам, када је искра планула једне ноћи у априлу 2020, имао 14 страница сљедећег дана и само сам годину и по провео довршавајући остатак. То је пројекту дало непосредност коју нисам могао лоцирати 40 година. Нисам баш размишљао, ох, направићу аутофикцију. Само сам хтио да пишем о неким мојим колегама из разреда и својим помало сентименталним осјећањима носталгије, о периоду у мом животу који је такође био изузетно болан. Да се коначно, са 58 година, осврнем на то да сам био онај дјечак из 1981. године, године која је промијенила све за мене и да пишем о томе и људима које волим, без стида - рекао је Елис.

Књига је изашла прошле године на енглеском језику за издавача “Алфреда Кнофа”, уз јако позитивне критике, са кумулативном позитивном оцјеном на веб страници агрегатора рецензија “Букмаркс”, на основу 25 приказа књига од стране мејнстрим књижевних критичара. У априлу 2023. објављено је да ХБО развија адаптацију у виду телевизијске серије. Елис ће бити укључен у писање сценарија и као продуцент, док ће Лука Гуадањино бити задужен за режију. 

АДАПТАЦИЈЕ

Осим телевизијске адаптације новог романа још четири Елисова дјела су снимљена у филмовима. 

Првенац “Мање од нуле” је адаптиран 1987. као истоимени филм, али филм није имао много сличности с романом. Адаптација филма “Амерички психо” од стране Мери Харон објављена је 2000, али без обзира на њен култни статус, Елис није био задовољан. Адаптацију “Правила привлачности” режирао је Роџер Ејвери 2002. године, док је филм “Доушници”, чији је коаутор Елис по његовој збирци кратких прича, објављен 2008. године. Елис је написао и сценарио за филм “Кањон” из 2013. године у режији Пола Шредера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана