Нове авантуре бриљантног детектива Харија Хулеа на српском језику

Приредила: Илијана Божић
Нове авантуре бриљантног детектива Харија Хулеа на српском језику

БАЊАЛУКА - Ју Несбе је један од најзанимљивијих писаца трилера, а Хари Хуле је књижевни лик за сва времена. Ово је књига коју купите данас и с ужитком прочитате већ вечерас, ријечи су писца Лија Чајлда којима описује нову књигу Јуа Несбеа под називом “Крвави месец”, а која ће на српском језику бити објављена 24. марта.

Ријеч је о тринаестом роману у серијалу о јунаку Харију Хулеу које ће објавити Издавачка кућа “Лагуна”, а ово дјело с норвешког на српски језик превела је Јелена Лома.

Сам наслов књиге је интересантан, јер крвави мјесец фасцинира људе од памтивијека, а различите културе другачије тумаче овај феномен. Наиме, у одређено доба године мјесец добије црвенкасти сјај захваљујући преламању сунчевих зрака због чега су га људи и назвали крвави мјесец. Међутим, људи вјерују да је период крвавог мјесеца раздобље када тајанствене и натприродне силе владају, те да тада демони слободно лутају међу људима и утичу на њих.

Сам назив књиге нас упућује на радњу, а како су навели на сајту “Лагуне” романом “Крвави месец” враћа се бриљантни детектив и то са својим истражитељским тимом одметника.

Важно је подсјетити да на крају претходног романа Хари бјежи из Осла, живот му је у расулу, изгубио је љубав свог живота, налази се на аеродрому гдје посматра монитор с одласцима и доласцима авиона те размишља о различитим одредиштима гдје би могао отићи. Потребно му је да нестане и да пије до смрти па одлучује да оде у Лос Анђелес.

Тамо једно вријеме чак живи и као бескућник, али његов план да се убије алкохолом не успијева захваљујући сусрету с једном старијом госпођом, бившом глумицом, која га, након што ју је извукао из невоље с дилерима дроге, позива да живи њом. Тако да Харија Хула у новом роману видимо како живи код те госпође, помажући јој при свакодневним пословима. Иако ни он није млад, ипак је млађи од ње, а уз то и висок и плав, што њој одговара па га води са собом на забаве. С друге стране, у Ослу су ангажовани сви ресурси полиције.

- Нестале су две девојке. Једино што их повезује јесте забава познатог милијардера и трговца некретнинама на којој су својевремено обе биле. Када пронађе тело једне од њих, полиција примећује необичан “потпис” убице који наговештава да је то тек почетак његових монструозних намера. Проналажење несвакидашњег убице захтева несвакидашњег детектива. Наравно то је легендарни Хари Хуле. По повратку у Осло, Хари окупља тим састављен од друга из детињства који дилује кокаин, корумпираног полицајца и насмрт болесног психолога. Има десет дана да пронађе убицу. Сат откуцава, а над градом се надвија крвави месец - навели су из “Лагуне”.

Додали су и критику из данских дневних новина “Берлингске” у којима пише “Несбе поново бриљира одмјереном комбинацијом напетих збивања, интимних људских историја и друштвених свакодневних питања”.

О писцу

Ју Несбе је норвешки писац и музичар. Аутор је крими трилера који су преведени на више од 40 језика. Његова дјела су наишла на похвале критике због дубоког познавања психологије. Прије него што је постао писац Несбе је радио као новинар и брокер. Прву књигу под називом “Човек шишмиш” издао је 1997. године, а то је уједно била и прва књига у серијалу о Харију Хулеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана