Нова књига Виде Огњеновић "Поетеса" у издању Архипелага

Танјуг
Foto: Архипелаг

БЕОГРАД- Нова књига Виде Огњеновић "Поетеса" објављена је у издању "Архипелага" у едицији "Премијере", саопштили су из Архипелага.

"Поетеса“ је биографска драма о судбини и поезији Милице Стојадиновић Српкиње, пјесникиње из доба српског романтизма, која је прво слављена и хваљена, називана Врдничком Вилом и великом надом српске поезије, да би на крају, заборављена и одбачена, завршила као просјакиња на улицама Београда.

Поред Милице Стојадиновић Српкиње, као ликови драме "Поетеса" јављају се познате фигуре националне књижевне, културне и друштвене историје, између осталих, Вук Стефановић Караџић, Вукова ћерка Мина Караџић, Вукова супруга Ана Краус Караџић, пјесник и путописац Љуба Ненадовић, пјесник и професор Ђорђе Рајковић, као и бечки пјесник Лудвиг Франкл.

Милица Стојадиновић Српкиња долази у блиски додир са свима њима, сви је хвале и подржавају, али она у једном осјетљивом тренутку свога живота почиње да схвата да је нико од њих, заправо, не разумије, нити у потпуности прихвата оно до чега је њој највише стало – особену романтичарску слику свијета коју несебично открива у својој поезији.

Вук у њој не види пјесникињу, већ тражи да буде сакупљачица народних пјесама, док уредници тадашњих књижевних часописа у њој препознају књижевни куриозитет и инструмент националног романтизма, а не праву књижевну вриједност коју треба подржати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана