Његошева луча кроз вијекове

Александра Маџар
Његошева луча кроз вијекове

Београд, Мостар - Музичко-сценски програм "Његош небом осијан" и "Његошево вече" окосница су програма којим је обиљежена 200. годишњица рођења великог српског пјесника, мислиоца и владике Петра Другог Петровића Његоша.

Мостар је име српског књижевног великана прославио у организацији мостарског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и СПКУД "Гусле".  "Његошево вече" одржано је у атријуму мостарског Владичанског двора, гдје су учесници, говорећи стихове пјесничког мага, оживјели сјећање на његово дјело.

У програму су учествовали потпредсједник мостарске "Просвјете" Ранко Чворо, професори руског језика и књижевности Миљан Тодоровић и Тања Чворо, као и ученице Колеџа уједињеног свијета у Мостару Милена Рмуш и Катарина Кузман.

Музичко-сценски програм "Његош небом осијан" у режији Иване Жигон одржан је на сцени Народног позоришта у Београду. Програм је рађен по поеми Нинослава Адемовића  и окупио је око 200 учесника, међу којима су глумци, балерине, али и једна гусларска звијезда. Лик Његоша дочарао је Небојша Кундачина. Гусларска звијезда Бојана Пековић провела је публику кроз Његошев небески свијет.

Као дио прославе јубилеја израђена је књига у форматима епуб и моби, као и андроид апликација која садржи обиман избор Његошевих најважнијих дјела.

Корисници савремених технологија који не пропуштају прилику за поновни сусрет са књижевним класицима на својим телефонима моћи ће да прочитају "Горски вијенац", "Лучу микрокозму", "Лажног цара Шћепана Малог", "Глас каменштака", "Ноћ скупљу вијека"...

Режисер Емир Кустурица рекао је да ће 29. новембра у Андрићграду бити постављен и откривен споменик Његошу, рад академског вајара Сретена Стојановића. Бронзани споменик, идентичан Његошевим споменицима у Београду и Подгорици, откриће академик и књижевник Матија Бећковић, којем је 29. новембра рођендан.

Небеско коло

Ивана Жигон се за сценарио ослонила на стихове из "Луче микрокозме" и најактуелније дијелове из "Горског вијенца". Представа је почела вилама које свирају гусле, а уз ту музику игра се небеско коло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана