Не постоји књига која није за читање под сунцобраном

Илијана Божић
Не постоји књига која није за читање под сунцобраном

БАЊАЛУКА - Иако разумијем потребу људи да се опусте и не размишљају о проблемима током одмора, нисам поборник тога да књиге које читамо под сунцобраном морају нужно да буду литература око које се уопште нећемо ментално ангажовати.

Ријечи су библиотекарке Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Лане Шауле која је за читаоце “Гласа Српске” изабрала неколико наслова који би могли да им уљепшају годишње одморе.

Како је казала одлучила је да у препорукама наведе књиге које су оставиле утисак на њу у претходном периоду.

- Оно што је заједничко овим књигама је то што им је радња углавном смјештена у љетни амбијент и што се у њима могу наћи занимљиве и интригантне приче са преокретима који тјерају на размишљање и узбуркавају емоције - објаснила је Шаула.

“Мрачна кћи” Елена Феранте

Лана Шаула је своју листу почела књигом Елене Феранте, а како је објаснила ова породична драма одвија се на предивним италијанским плажама у близини Напуља.

- Природне љепоте, укусна храна и морски спокој само наглашавају потиснуто унутрашње црнило, трауме, бијес и тугу које главна јунакиња романа носи са собом. Њени тренуци одмора непрестано бивају испрекидани сјећањима због којих дубоко пати. Тако и сви људи које упознаје на љетовању (прије свега једна породица у којој јој посебну пажњу привуче једна млада мајка и око које се ствара драмски заплет) “помажу” да се присјети младости и односа са другим женама у својој породици кроз генерације (баке, мајка, кћерке) и наново јој оживљавају старе ране - испричала је Шаула.

“Талентовани господин Рипли” Патриша Хајсмит

Шаула је нагласила да ће у овој књизи уживати они који се иначе опуштају уз добар психолошки трилер. Истакла је да је ово напет роман, са исто тако изузетном прецизношћу и дубином осликавања социопатског карактера главног лика.

- Заплет почиње када Том Рипли упознаје Дикија, лијепог младића који ужива у луксузу о којем Том одувијек сања те он постаје толико фасциниран Дикијем да то постепено поприма изопачене размјере. Од Риплијеве мегаломанске и бескрупулозне природе подилазе нас жмарци, али нас књижевница истовремено наводи да пронађемо неку логику (па можда чак и разумијевање) у размишљању њеног антихероја - рекла је она.

“Убити птицу ругалицу” Харпер Ли

Лана Шаула сматра да ако већ нисте прочитали овај класик, љето пред вама је идеално вријеме да то надокнадите.

- Иако је тема изузетно осјетљива и мучна (расизам у Америци 30 година прошлог вијека), ово је дирљива књига о чежњи за правдом, написана једноставним језиком из перспективе наивне дјевојчице. Харпер Ли се у овом роману - кроз причу адвоката Атикуса Финча и његове породице који прихвата да брани црнца (неправедно) оптуженог за силовање бјелкиње - дотиче свих питања кључних за човјечанство: колико смо у кризним ситуацијама морални, храбри, борбени, толерантни, како одгајамо дјецу и какви смо им узори - испричала је Шаула.

“Писма из Србије” Бојан Љубеновић

Како нам је казала Шаула у шаљивом упутству за употребу књиге “Писма из Србије”, између осталог, стоји: чувати на собној температури или морској плажи, ван домашаја особа без смисла за хумор.

- Кроз стотину духовитих и бритких писама која његов измишљени странац пише својима у иностранству, Љубеновић (на трагу наших сатиричара попут Домановића, Нушића и других) описује менталитет српског народа и бољке данашње Србије. Вјероватно ћете се читајући више пута насмијати, понекад и растужити, можда мало и наљутити или забринути, али је извјесно да ћете се уз ову књигу забавити - навела је она.

Додала је да је ову књигу због њене фрагментарности, згодно понијети на неки пут, будући да је не морате прочитати сву одједном.

“Једро наде” Никола Маловић

Шаула је нагласила да је Маловић добитник награде “Борислав Пекић”, те да се ова два писца тематски и стилски често доводе у везу па да се на основу тога већ може претпоставити да се овдје ради о штиву које захтијева високу концентрацију приликом читања.

- И поред тога, тема је интересантна и држи пажњу: ово је прича о најпознатијем модном узорку на свијету - пругасто плавом, морнарском дезену. Аутор плете фасцинантну приповијест која садржи дијелове о историји и традицији Пераста, животу људи у приморском градићу, једну страсну љубавну причу, као и апокалиптичну визију свевидећег технолошког ока, у којој се огледа својеврсна критика модерног доба - закључила је Шаула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана