Народна и универзитетска библиотека РС: “Човек по имену Уве” најчитанија књига овог љета

Илијана Божић
Народна и универзитетска библиотека РС: “Човек по имену Уве” најчитанија књига овог љета

БАЊАЛУКА - Дјело “Човек по имену Уве” шведског писца Фредрика Бакмана најчитанија је књига овог љета, али и године у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, а прате је романи “Нисам крива” Јелене Бачић Алимпић и “Беснило” Борислава Пекића.

 

Занимљиво је да је “Човек по имену Уве” на првом мјесту читаности већ годинама, а према ријечима Александре Рендић, библиотекара савјетника у НУБРС, ова књига је за посљедњих годину дана посуђена 85 пута.

- Њена популарност се огледа у томе што је духовита, необична и другачија. Поред тога, примијетила сам да наши корисници много воле да читају скандинавску књижевност, и то различите жанрове. Норвешка и шведска литература прије нису биле у великој мјери превођене, а сад се много и преводе и читају, и нашим корисницима се та дјела допадају. Тако се, поред Бакмана, траже и дјела норвешког писца Јуа Несбеа - објаснила је Рендићева за “Глас Српске”.

На четвртом мјесту листе читаности у НУБРС овог љета је роман “Деца” Милене Марковић, који је освојио НИН-ову награду за књижевност, а на петом је дјело “Изгубљена сестра” ирске списатељице Лусинде Рајли.

- Сваке године након проглашења НИН-ове награде побједничка књига постане и најтраженија у нашој библиотеци, па је тако и са романом Милене Марковић. Интересантно је да се серијал “Седам сестара” Лусинде Рајли непрестано чита. Такође и дјела Јелене Бачић Алимпић и Весне Дедић. Једноставно, било је вријеме годишњих одмора, па су корисници тражили растерећенију литературу. Али, генерално, откако је корона кренула, тражи се литература која ће их опустити и одморити од свакодневице у којој живимо - испричала је Рендићева.

Истакла је да су међу најчитанијим писцима из Републике Српске Нинослав Митровић, Лана Басташић, Тања Ступар Трифуновић, Слађана Перковић и Дарко Цвијетић.

- Међу дјечјим писцима чија се новија издања највише траже су Берислав Благојевић, Јово Чулић и Александра Чворовић - рекла је она.

Како је казала, читаоцима се веома допадају и дјела Дејана Тиага Станковића, писца из Србије.

- Чита се и популарна психологија, јер људи вјероватно покушавају прочитати савјете и видјети како да се снађу у овом времену. Ипак, нама је најдраже кад видимо да у НУБРС долазе млади. Они бирају књиге у нашем тинејџерском кутку и питају нас за препоруку. Савјетујемо им да читају јер ће тако обогатити језик и превазићи страх од  јавних наступа, али и од одговарања пред професорима - казала је Рендићева.

Додала је да нема ништа љепше од тога кад наиђеш на књигу која те стилом и темом толико одушеви да не можеш да је испустиш из руку.

Из ове библиотеке у посљедњих годину дана са позајмног одјељења посуђено је 56.638 књига, а ове године први пут у НУБРС учланило се 772 корисника који никада прије нису били учлањени. Како је казала Рендићева, ова библиотека посједује велики избор литературе и свако може да пронађе нешто за себе.

Препоруке

Александра Рендић нашим читаоцима је препоручила неколико занимљивих наслова.

- Имамо квалитетна дјела новијих писаца српске књижевности као што је “Емилија Лета” Мирјане Митровић, те књиге “Сплеткарење са сопственом душом” и “Као да се ништа није догодило” Марије Јовановић. Препоручила бих и роман “Част”, турске књижевнице Елиф Шафак, у којој пише о турској традицији и њеним сусретом са западним свијетом, о кривици и невиности, оданости и издаји. Књиге у којима можете спознати занимљивости о другим културама су и дјела Ханифа Хурејшија, који пише о томе како се Индијци сналазе у Енглеској - закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана