Награду “Стражилово”, коју додјељује “Бранково коло” дијеле четири лауреата: Снажна поезија стварности и снова

Миланка Митрић
Foto: brankovokolo.org

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - “Стражилово” је признање које “Бранково коло” додјељује за најбоље пјесничке књиге, а ове године жири је одлучио да признање подијеле четири лауреата.

Жири који је радио у саставу - Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар донио је одлуку да награда равноправно припадне Милану Вићићу, за књигу “Вечна пролећа”, Бојани Кулиџан Громовић - “Небоглед”, Јелени Вујановић за збирку “Ма није ми ништа” и Филипу Божићу Дејановићу за збирку -”Збогом, симболи”.

Специјална награда “Стражилово” припала је панорами поезије ђака Карловачке гимназије, “Песме после нас”, коју је приредила др Маја Стокин, професор српског језика и књижевности у Карловачкој гимназији.

Пјесник, преводилац и самостални умјетник, Милан Вићић, према ријечима жирија, у овој, другој по реду пјесничкој књизи, наметнуо се снажном имагинацијом и супериорним даром за рад у језику.

- У то нас, управо, уверавају његова “Вечна пролећа”, дијалектичка апологија “драматичности човекове невечности и вечне нечовечности” у процесу потраге за “својим”. Талентовани млади песник подсећа нас да, таман и све оно чега се поезија дотиче било туђе, песништво је од човека, и човеку - неотуђиво. Користећи разноврсне алате језичког - од архаичног, митолошког, вернакуларног, жаргонског, заумног, кованичког - Милан Вићић, као већ формирани млади-стари песник, предочава “антички” страх од природе као хтонског простора, и “романтичарски” ужас изазван градским просторима - наводи жири о овој збирци.

Жири даље наводи да је пјесникиња Бојана Кулиџан Громовић, која је награђена за књигу “Небоглед”, читаоцима нуди лепезу рефлексија са мотивима и питањима о човјековог постојања, завичајне призоре и снове, али и урбани свијет са социјалним и друштвеним искушењима.

- Као рођена песникиња, не либи се да у први план стави љубавну поезију, то јест прожимање мушког и женског принципа као незаобилазну тему за уметничку обраду, то јест као елементарни захтев за испуњење мисије песничког талента у свим временима. У овој збирци песама налази се усађена људска искреност да будеш то што јеси - назначио је жири.

За поезију пјесникиње Јелене Вујановић, жири наводи да у тој поезији има нечег боемског и луталачког, што даје поетичку претпоставку за даљње грађење односа према умјетности и животу.

 - Наспрам помодне тзв. контраљубавне и контрапатриотске поезије, Вујановићева управо инсистира на чистој емоцији у отварању родољубивих и љубавних тема. Вера у поезију и песнички говор, у човека и природу, у матерњи језик и божанско су стубови ове награђене књиге, стечено бесцен-благо за нова поетичка открића - издваја жири о њеној поезији.

“Збогом, симболи” четврта је награђена збирка, пјеснички првенац, а према мишљењу жирија, ово дјело обилује зрелошћу поете који има визије након пређеног пута, искуства неразумијевања и патње, и постаје слободан.

- На том путу трауматизовани свет збацује оклопе и кавезе, отвара неслућене просторе неба-поезије и стваралачког васкрснућа. Свестан могућности неразумевања његовог пророштва, он се још више отвара и даље нуди љубав на траговима-стиховима који се указују после апсолвираног искуства. Овај првенац доноси оригиналну поетичку шифру која може послужити и песнику и другима да креативно трагају и трају у времену - закључује жири.

Жири је специјалну награду додијелио поезији ученика Карловачке гимназије “Песме после нас”, у којој су пјесме Алексе Вилића, Исидоре Антонијевић, Наталије Ђорђевић, Иве Максимовић, Николине Дикић и Хелене Будимир.

- Ову награђену књигу одређује њена младалачка основа, поезија из кошнице младих талената Карловачке гимназије, а у славној аури Сремских Карловаца и Бранковога Стражилова. Године проведене у Карловачкој гимназији, године су са звездама на дохват руке и песничким визијама у неограниченом маштаријуму матерњега језика - истиче жири.

Признања лауреатима биће уручена на Стражилову, 11. септембра код споменика Бранку Радичевићу на јубиларном 50. Бранковом колу, које ће трајати од 10. до 20. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана