Награда “Змијањче” за Катарину Малчић из Добоја

Срна
Награда “Змијањче” за Катарину Малчић из Добоја

БАЊАЛУКА - Награда “Змијањче” додијељена је ученици шестог разреда Основне школе /ОШ/ “Радоје Домановић” из Осјечана Горњих код Добоја Катарини Малчић за прозни састав “Кад би златна рибица испуњавала жеље”.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић награду, која се традиционално додјељује у оквиру манифестације “Кочићев збор”, уручио је синоћ у Бањалуци сестри награђене Катарине Малчић, која није могла присуствовати свечаности, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Кристина Малчић Благојевић рекла је да је њена сестра Катарина писала о ситуацији у којој се тренутно налази и њеној борби против остеосаркома, због чега је на лијечењу већ неколико мјесеци, те није могла присуствовати додјели награде.

“У свом саставу описала је начин на који је болест ушла у њен живот, како је било прије, а каква је тренутна ситуација, док је на самом крају чврсто обећала да ће ову битку добити, заједно са својим саборцима са Института за онкологију и да ће сви заједно изаћи као побједници”, навела је Катаринина сестра.

Станивуковић је рекао да сваки рад заслужује награду, али да је жири с разлогом једногласно одабрао Катаринин текст, који је од прве до задње ријечи прожет снагом и упорношћу кочићевског духа.

“Честитам добитници и желим јој пуно среће и снаге, а њеној породици поручио бих да имају на шта бити поносни. Жао ми је што је врло рано морала да спозна како живот може да буде немилосрдан, али је ријечима показала да је борац, тако да знам да ће из сваке ситуације изаћи као побједник”, рекао је Станивуковић.

Он је истакао да је недјеља посвећена великану Кочићу била заиста дивна, те да су његове ријечи одзвањале Бањалуком.

Из бањалучке управе града подсјетили су да је, упркос специфичној ситуацији у школама, скраћеним часовима и осталим проблемима са којима су се ученици и њихови наставници сретали због пандемије изазване вирусом корона, стигао је велики број веома надахнутих прозних и поетских радова из цијеле Републике Српске.

У ужи круг, осим Катарине Малчић, ушли су и Сара Драгичевић, седми разред ОШ “Вук Караџић” из Бијељине, Анђела Видаковић, осми разред ОШ “Свети Сава” из Бијељине, Душица Лакић, седми разред ОШ “Бранко Ћопић” из Бањалуке и Елма Ковачевић, седми разред ОШ “Свети Сава” из Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана