Награда “Шушњар” додијељена Мирку Вуковићу за књигу “Шипак из Пребиловаца”

М. М.
Награда “Шушњар” додијељена Мирку Вуковићу за књигу “Шипак из Пребиловаца”

БАЊАЛУКА - Књижевна награда “Шушњар” за 2023. годину додијељена је Мирку Вуковићу, за роман “Шипак из Пребиловаца”, дјело које је објављено у издању Србског сабрања “Баштионик” из Бањалуке.

Жири који је радио у саставу Ранко Прерадовић, Горан Дакић и Нина Говедар награду је донио једногласно, а признање ће књижевнику бити уручено на књижевној вечери “Шушњар”, која ће бити одржана 1. августа у Оштрој Луци.

Роман “Шипак из Пребиловаца” говори о покољу у Пребиловцима, злочину који се у овом херцеговачком мјесту догодио између 6. и 11. августа 1941. године када су усташе побиле 826 Срба.

- Када српска књижевност коначно добије цјеловиту библиографију књижевних прилога на тему националног страдања, роман Мирка Вуковића ће у том својеврсном каталогу бити незаобилазна чињеница. У “Шипку из Пребиловаца” активирана су многобројна постмодернистичка средства: нелинеарно приповиједање, разуђена морфологија текста, поигравање са формом, аутопоетички коментари, ликовна рјешења, својеврсни додаци тексту. Вуковић је више него вјешт приповједачки стратег: он кости сопствене интимне приче спушта у јаму у којој почивају кости пребиловачких мученика. Он, као што је и сам аутор рекао на једном мјесту, сопствено сјећање уграђује у колективно памћење - биљежи жири и додаје да су у том уграђивању, у својеврсној аутофикцији, присутни многи и оновремени и ововремени свједоци. Вуковић је књижевник, књижевни критичар и ликовни умјетник, који је прије романа “Шипак из Пребиловаца” објавио дванаест књига за одрасле, једну звучну књигу пјесама, четири књиге пјесама за дјецу и младе, једну књигу новинских колумни, двије књиге критика и полемика и једну књигу прозних записа. Добитник је више књижевних награда, међу којима се издвајају “Ристо Ратковић”, “Слово Подгрмеча”, “Печат вароши сремскокарловачке” и “Пелагићев рунолист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана