Награда "Стражилово" за прву књигу Јелене Вујановић

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД - Јелена Вујановић из Новог Града, која похађа докторске студије на Факултету политичких наука у Београду, међу добитницима је овогодишње награде "Стражилово" за најбољу пјесничку књигу објављену у "Бранковом колу".

Одлуком жирија награда је равноправно припала Милану Вићићу за књигу "Вечна пролећа", Бојани Кулиџан Громовић за "Небоглед", Јелени Вујановић за "Ма није ми ништа" и Филипу Божићу Дејановићу за "Збогом, симболи".

Вујановићева је рекла Срни да је била изненађена с обзиром на то да је ово њена прва књига објављена у марту и истакла да је награда значајна за младе писце који се први пут представљају публици.

Она је навела да је награђена књига поезије која је дуго настајала, а одабрала је назив који је на неки начин симболичан.

"То је карактеристика нас с ових простора, да смо тврдоглави и да и кад нам је најтеже кажемо - није ми ништа и идемо даље. Једна пјесма у књизи носи тај назив", нагласила је Вујановићева.

Према њеним ријечима, у првом дијелу су патриотске, а у другом емотивне, љубавне пјесме.

"Моје су пјесме супротност свему чиме смо били засипани у протеклом периоду - антипатриотским и дјелима без неког смисла", рекла је Вујановићева.

Вујановићева је навела да налази повезницу између писања и политичких наука, јер је и у политици веома значајно пренијети поруку, емоцију, вриједности.

Награда "Стражилово" свечано ће бити уручена 11. септембра код споменика Бранку Радичевићу на Стражилову на јубиларном 50. "Бранковом колу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана