Награда “Стражилово” Раши Перићу за укупно пјесничко дјело

Срна
Награда “Стражилово” Раши Перићу за укупно пјесничко дјело

БЕОГРАД - Престижна књижевна награда “Стражилово” за укупно пјесничко дјело припало је Раши Перићу, док су лауреати награде за најбоље пјесничке првенце објављене у “Бранковом колу” Марија Стојић за књигу “Парлог” и Данило Јовановић за збирку “Корак између”, одлучио је жири.

Престижна књижевна награда “Стражилово” свечано ће бити уручена 7. септембра у оквиру манифестације “Бранково коло” која ће од од 6. до 16. септембра бити одржана у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, у знаку великог јубилеја - 200 година од рођења Бранка Радичевића.

Одлуку о лауреатима донио је данас једногласно жири Бранковог кола чији је предсједник Ненад Грујичић, те чланови Перица Марков и Растко Лончар, наводи се у саопштењу из “Бранковог кола”.

Жири у образложењу одлуке наводи да је пјесништво Раше Перића дубоко уроњено у српску и /пан/словенску митологију, културу и традицију.

Перић је објавио више од четрдесет књига поезије, као и седам књига аутобиографских записа и десетак зборника поезије на разноврсне теме. Перићева поезија превођена је на руски, енглески, бјелоруси, француски, немачки, грчки, турски, бугарски, румунски, мађарски, румунски, русински, јерменски, арапски, словеначки и македонски језик.

“Нема сумње да је Раша Перић изникао на певању које Бранка Радичевића узима као првог вртлара чистог српског народног језика блиског обичном свету.
Награда за животно дело одлази у руке песнику који је цео свој век посветио певању, културној баштини и духовности, а успут указивао на примере раскорењивања српске традиције успевајући кроз конкретне предлоге и акције често да покрене културне институције да не забораве своју примарну функцију и живе претке”, наводи се у образложењу.

Марија Стојић која је награђена за књигу “Парлог”, према оцјени жирија, представља освјежење у низу објављених књига не само у “Бранковом колу”, већ и на савременој пјесничкој сцени.

Она је запослена је у средњој школи у родном Брусу као професор српског језика и књижевности. Ово је њен пјеснички првенац, али друга по реду књига, послије научне “Град и село у драмској књижевности ренесансног Дубровника” из 2018. године.

Добитник је награде “Стражилово” за своју прву књигу пјесама “Корак између” је
Данило Јовановић који је управо дипломом овјенчани матурант Карловачке гимназије и будући студент руске књижевности и језика.

“Овај млади песник на здрав начин опседнут је потребом да кроз матерњи језик изражава радост у песничком стваралачком чину као језику над језицима, да се поезијом судбински бави изван патетичних снатрења и аматеризма. Он жуди за истином и правдом међу људима, примећује заосталост цивилизације без обзира на технолошки напредак човечанства, верује да као песник поседује етички најсупстанцијалнију позицију бића у свету”, истиче се, између осталог, у одлуци жирија.

Награда “Стражилово” постоји већ 50 година, а међу досадашњим добитницима су Перо Зубац, Тибор Варади, Зафир Хаџиманов, Анђелко Анушић и Жељко Пржуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана