Награда доказ да поезија има смисла

Александра Маџар
Награда доказ да поезија има смисла

Награда, која носи име велике српске и светске песникиње Десанке Максимовић, много ми значи јер су признање доделили други песници и љубитељи поезије. То признање као да мени и другима поручује да моје писање поезије има смисла и да поезија, коју стварам вреди.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Милан Ђорђевић, добитник награде "Десанка Максимовић" за укупан допринос српској поезији.

Ђорђевић је осим овог признања, своје књижевно стваралаштво обогатио и значајним наградама као што су "Васко Попа", "Дис", "Бранко Миљковић", али истиче да му је ова посебна.

- Десанка Максимовић је била веома образована песникиња, а то се ретко истиче, знала је много језика и успешно је преводила поезију са тих језика. Али писала је поезију која није неразумљива, затворена, самој себи окренута, већ ону која је блиска тзв. народу и обичним људима којима поезија можда није нешто најважније у животу - казао је Ђорђевић.

Жири за награду је у свом образложењу навео да се посебност поезије Милана Ђорђевића огледа у чулном, готово тјелесном доживљају свијета и колористички разноликој фасцинацији природом као извориштем живота и љепоте.

- Извор моје тзв. инспирације је оно што доживљавам у овом нашем свету и животу, у том не баш дугом, али најчешће и поред свих страхота и ружних ствари, лепом и чудесном путовању од рођења до смрти - објаснио је књижевник.

Каже да покушава да пише о ономе што осјећа и што је унутар њега.

Подсјетио је на величину и снагу писане ријечи Десанке Максимовић, али и на чињеницу колико је пјесникиња вјешто писала.

- Својим писањем о љубави, радости, страху, смрти и још о много, много чему другом Десанка је обогаћивала и обогатила српски језик - сматра Ђорђевић.

Када је ријеч о младим писцима, Ђорђевић, који је на књижевној сцени присутан више од три деценије, сматра да немају довољно простора за исказивање свог дара.

- Као да су нам све битније неке пролазне ствари, забава, трговина. Волео бих да грешим. Живот културе и књижевни живот све више постају нешто маргинално у тешкој економској ситуацији у којој се налазимо - каже Ђорђевић.

Књижевну сцену Републике Српске Ђорђевић прати преко одређених часописа, али каже да му је жао што не успијева да прочита више књиге које пишу књижевници у Српској.

Нови рукописи

- Радим на више рукописа. На неколико рукописа песама, на новој књизи прича и припремам се за рад на два романа. То су баш велики захвати и големе амбиције, али откад сам инвалид имам више времена за писање књига, а то ми је данас животна утеха и велика радост - рекао је Милан Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана