Награда част за Витезовића

Мирна Пијетловић
Награда част за Витезовића

Београд - Пјесник Милован Витезовић добитник је књижевне награде “Богородица Тројеручица” коју додјељује Фондација “Иванка Милошевић” из Чикага.

Награда се додјељује за цјелокупно књижевно дјело, а овогодишњи лауреат проглашен је на Видовдан у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић, у Чикагу.

- Тек треба да саберем утиске о награди, јер је реч о заиста угледној награди, судећи по досадашњим добитницима. Награда је међународног карактера, а када погледам који су је све угледни књижевници добили, запитам се да ли сам је заиста и заслужио - рекао је Милован Витезовић за “Глас Српске”.

Он је истакао да је изузетно почаствован што је управо њему указана част да добије ово значајно признање.

“Богородица Тројеручица” се додјељује православним књижевним ствараоцима који, надахнути хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.

Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице, за добробит православних народа и православног пјесништва.

Представља спомен на Иванку Милошевић, ученицу петог разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години усмртили агенти југословенске Удбе 1977. године у Чикагу.

- Разуђеност Витезовићевог дела увек је била поетска и увек је остајала у оквирима националног препознавања - истакла је оснивач и предсједник Фондације Драгица Милошевић.

Претходни лауреати су Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Атанасије Јевтић, Андреј Вознесенски, Амфилохије Радовић, Бела Ахмадуљина, Ана Бландијана, Слободан Ракитић, Љубомир Симовић, Милосав Тешић, Иван Чарота, Ганчо Савов, Бугарска.

Награда ће Миловану Витезовићу бити уручена на јесен у Београду.

“Чарапе краља Петра”

- Окупиран сам писањем сценарија за серију и филм који ће се снимати према мом роману “Чарапе краља Петра”. Реч је о великом пројекту чије би снимање требало да почне следеће године, а планирано је да премијера буде на дан обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата - рекао је за наш лист Милован Витезовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана