На “Пролећним Бранковим данима” представљене књиге Јелене Вујановић и Милана Вићића

Илијана Божић
На “Пролећним Бранковим данима” представљене књиге Јелене Вујановић и Милана Вићића

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - На “Пролећним Бранковим данима 2021”, који се традиционално организују у част српског пјесника Бранка Радичевића поводом његовог 197. рођендана, представљене су књиге поезије “Ма није ми ништа” Јелене Вујановић и “Вечна пролећа” Милана Вићића.

Из “Бранковог кола” су саопштили да у сусрет Свјетском дану поезије појава ове двије књиге поезије младих аутора представља допринос “Бранковог кола” у издвајању нових гласова на српској пјесничкој сцени, а тиме и у Вавилонској кули језика свијета.

На представљању у Сремским Карловцима пјесникиња Јелена Вујановић и пјесник Милан Вићић наизмјенично су казивали по три своје пјесме.

Вујановићева је нагласила да јој је поезија одмалена била прибјежиште од остатка свијета, а Вићић је истакао потребу да пише и непрестано трага у новим језичким рукавцима и рјешењима.

Говорећи о књизи Милана Вићића, рецензент Растко Лончар је истакао да млади пјесник не бирајући средства, од употребе архаичног, митолошког, вернакуларног, жаргонског, заумног, кованичког, предочава и антички страх од природе као хтонског простора и романтичарски ужас изазван градским просторима.

Директор “Бранковог кола” Ненад Грујичић, који је рецензент и уредник прве књиге Јелене Вујановић, истакао је да су тематско-мотивски кругови у којима се ова млада поетеса креће љубав, мушкарац, завичај, традиција, родна груда и природа. Додао је да у њеној књизи “Ма није ми ништа” импонује искреност која води до тачке жртвовања.

Из “Бранковог кола” су саопштили да је Грујичић указао на велики значај могућности да пјесници 21. марта за Свјетски дан поезије проговоре и о пандемији која је данас притисла животе свих нас.

 - Отуда један овакав програм представља велико освежење у јавном простору и растерећење људских душа у несвакидашњем психо-менталном притиску. Песници су одувек били слободари бунтовног духа и креативци орфејске моћи, револуционари језика и нових креативних потенцијала матерње мелодије у песми, а тиме и големих прекогнитивних својстава поезије саме у свакодневном животу - навели су из “Бранковог кола”.

Додали су да су пјесничке визије често наслућивале слијед историјских догађаја и отварање нових цивилизацијских изума и давале им коначну дефиницију и улогу универзалног карактера у нашем пролазном свијету.

Програм ће бити настављен у недјељу, на Свјетски дан поезије, када је планирано читање пјесама ранијих добитника међународне награде “Бранко Радичевић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана