На "Нектар Ок фесту" промовисана књига Бориса Лајнера

ГС
Foto: Независне новине

Промиција књига чији садржај говори о музици постала је традиција на "Нектар Ок фесту".

Ове године такозвану "Book" зону на Тјентишту отворио је Борис Лајнер, бивши бубњар култне "Азре".

Лајнер је промовисао биографску књигу "Све био је ритам", а током промоције било је ријечи и о књизи "Азрини свједоци", коју је приредио овај аутор, а која садржи приче Арзиних обожавалаца. Лајнер је промоцију започео пјесмом, те поручио публици стару хипи фразу да воде љубав, а не рат.

"У љубави је рјешење", поручио је некадашњи рокерски ас.

Лајнер је, искрено, признао да је залутао у књижевност и да је објава књиге за њега била велики ризик. Међутим, он се није, како је потом признао, водио књижевним, него рокеским критеријумима, што је, како је додао, можда и боље када је ријеч о мемоарима.

"Дио времена је описан из прве руке",  непретенциозно, казао је Лајнер.

Иако је Бранимир Џони Штулић више пута критички реаговао на Лајнерове написе, изјаве и књиге, он је похвално говорио о свом бившем колеги из групе.

"Нови талас, то је Џони Штулић", рекао је Лајнер парафразирајући, без ироније, Џонијеве ријечи "Азра, то сам ја".

Лајнер је истакао да је Џони био војничко дијете и да је челицном песницом водио бенд.

"Пробе су биле сваки дан, по четири-пет сати, није било изговора, болести, путовања, било чега. Свирати се морало", испричао је Лајнер.

Да популарност Азре констатнтно расте, констатовано је на промоцији, доказ је и књига "Азрини свједоци", која обухвата 101 писмо поштовалаца Џонија и Азре.

На промоцији се публици обратио и Ернест Бучински, бањалучки музичар, књижевник и новинар, чија је прича заступљена у овој књизи.

"О Азри могу да причам само са страхопоштовањем, никако другачије. Када чујес тај звук, не можеш да се не бавиш музиком. Због Азре се и бавим музиком. Њихови текстови су пророчански. Њих када чујеш, не можеш да се не бавиш писањем", између осталог, рекао је Бучински закључивши да постоје само два пророчанска бенда на простору бивше Југославије, а то су Азра и Екатарина велика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана