Много читалаца, мало нових наслова

Александра Маџар
Много читалаца, мало нових наслова

Бањалука - На велики значај одјељења за дјечију књигу указали су библиотекари широм Републике Српске, уз напомену да овај фонд не допуњавају често.

Иако су свјесни да је литература за школарце веома важна, недостатак новца често пресуди да нови наслови не освјежавају библиотеке.

Библиотекари су рекли да најмлађи читаоци имају развијену културу читања, па поред обавезне школске лектире, прате књижевне трендове и квалитетном литературом оплемењују свој дух.

- Редовно обнављамо књижни фонд. Осим обавезног примјерка и редовне куповине књига, често правимо размјену дјела са библиотекама из Београда и Новог Сада, а нека добијамо на поклон. Посебно нам значе приједлози школараца, па се трудимо да набављамо наслове које они желе да читају - казала је библиотекар у бањалучкој Дјечијој библиотеци "Борик", која ради при Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске Милијана Бојић.

"Деца Бестрагије" Уроша Петровића и "Видовите приче" Љубивоја Ршумовића и Душана Петричића најчитаније су књиге међу малишанима у Бањалуци.

- Током цијеле године обнављамо дјечији фонд и већину новца одвајамо за куповину дјечијих књига - казала је директор Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Приједор Мара Ећим.

Да су бајке увијек популарне међу дјецом потврдила је Ећимова и рекла да су најпопуларније бајке браће Грим.

- Једно вријеме изузетно актуелан био је Урош Петровић. Набавили смо и нову књигу Љубивоја Ршумовића, која је тренутно у обради, а у дјечијем одјељењу биће доступна послије нове године и сигурна сам да ће бити тражена - додала је Ећимова.

Нешто другачија ситуација је у библиотекама у Источном Сарајеву и Добоју, које, због недостатка новца, нису у прилици да често купују нове књиге за школарце.

- Ријетко купујемо литературу за најмлађе, јер немамо довољно новца. Све мање се објављују квалитетне дјечије књиге, а нема много писаца за дјецу са наших простора. Зато они углавном читају преведена дјела - истакла је директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Љиљана Кнежевић.

И у Народној библиотеци Добој имају сличан проблем.

- Фонд попуњавамо обавезним примјерком који добијамо поклоном и врло мало куповином. Ипак, дјеца радо читају, а најчитаније књиге су "Алана плесна звијезда" Арлин Филипс и "Сторм, вила муње" Дејзи Медоуз - казала је директор библиотеке у Добоју Славица Гостимировић.

Требиње

- Имамо изузетну сарадњу са нашим младим читаоцима. На одлуку дјеце коју ће књигу читати, осим препорука вршњака, утиче и опремљеност саме књиге, али је изузетно важан и савјет родитеља и наставника. Увијек се траже Бранко Ђопић, Марк Твен, али и новији аутори - казали су у Градској библиотеци Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана