Миљко Шиндић представио књигу “Девет кора говора - Записи о Петру Кочићу”

Б.П.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА- У Организацији друштва чланова Матице Српске у Републици Српској и издавачке куће “Гласа Српске” у Великој Сали “АНУРСА” представљена је књига књижевника и књижевног теоретичара Миљка Шиндића “Девет кора говора - Записи о Петру Кочићу”, у којој се темељито бави дјелом крајишког књижевног и народног великана.

Књига је подјељена у два основна поглавља „Записи о приповјеткама” и „Записи о критици критика”, плус уводна ријеч аутора под називом „Умјетност приповједања Петра Кочића” и „Записима о писцу књиге” са исцрпном библиографијом аутора. 

Професор, академик и ветеран књижевне сцене у Републици Српској иза којег стоји преко 25 објављених књига, у овом дјелу се исцрпно и студиозно бави доајеном крајишке књижевности трагајући по сопственим ријечима за правом мјером његовог писања о видљивом и невидљивом.

На промоцији су говорили сам аутор, рецезенти књиге: академик Драго Бранковић, професор Лука Кецман, књижевник Ранко Павловић, те Ранко Чупљеић, испред издавача и професор Игор Симановић као модератор.

- Кочићева ријеч носи у звук и одјек времена, баца свјетло у ноћ заборава, отвара чулни свијет Змијања. Приповиједање Петра Кочића исказало је трагично осјећање живота и ропства, занос борбе, слављење слободе. Његово дјело је књижевно наслијеђе, и национална стваралачка институција, светиња и свјетлост, казао је професор Шиндић. 

 

Познати књижевни теоретичар истиче да је Кочића давно заволио, још као ђак, читајући причу “Јаблан” схвaтивши да његове поруке о борби малог, обесправљеног народа против моћног окупатора надилазе књижевност, улазећи у сферу народне и духовне задужбине.

- Петар Кочић је народна читанка, национална, културна и књижевна институција, те задужбина српске духовности и саборности, истакао је Шиндић. 

Универзитетски професор у пензији, књижевни теоретичар и критичар Миљко Шиндић, рођен је 5. априла 1930. године у Лесеновцима у Србији. Књижевност је дипломирао у Београду а докторске студије на Филозофском факултету  у Загребу. 

Радни вијек је провео у Бањалуци радећи у области школства и један је од оснивача Филозофског Факулетета у Бањалуци гдје се пензионисао као предавач Теорије књижевности, а био је и Декан академије умјетности у Бањалуци, гдје је предавао Теорију драме. 

Шиндић је приредио 24 избора поезије, прозе и школске лектире  уз преко 200 осврта и научних радова објављених широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана