Миланка Благојевић, директорка Центра за културу Шамац: Рад и насљеђе заборављене Шамчанке

Илијана Божић
Миланка Благојевић, директорка Центра за културу Шамац: Рад и насљеђе заборављене Шамчанке

Кроз фестивал желимо да промовишемо рад и насљеђе заборављене Шамчанке, Милице Бабић која је широј јавности позната тек као супруга Иве Андрића. Популаризацијом њеног лика и дјела желимо приказати значај који је остварила у културној историји ових простора.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” директорка Центра за културу Шамац и књижевница Миланка Благојевић говорећи о фестивалу “Милица жене у умјетности”, који ће бити одржан од 12. до 14. априла у Шамцу. 

- Милица Бабић-Андрић опремила је око 300 позоришних представа, опера и балета од 1930. до 1963. године - додала је она.

ГЛАС: Због чега је још важно да се сјећамо Милице Бабић-Андрић?

БЛАГОЈЕВИЋ: Била је запослена у Народном позоришту Београд, а сарађивала је и са театрима у Бањалуци, Загребу, Сарајеву, Новом Саду и Љубљани. У њеном родном граду као и на подручју цијеле Републике Српске до сада се није реализовао ниједан пројекат чији би циљ био популаризација њеног лика и дјела, па нам је жеља да фестивалом учинимо управо то. Циљ нам је да изградимо платформу за промоцију рада женских стваралаца из региона које остају маргинализоване у јавном и умјетничком животу, теже остварују финансијску подршку те су мање награђиване у односу на мушке колеге.

ГЛАС: Како су програмски садржаји уклопљени у концепт фестивала?

БЛАГОЈЕВИЋ: Фестивал ће трајати три дана, а повезница им је ова умјетница. Предавање хроничара на дан отварања фестивала има за тему живот Милице Бабић. Поставка архивске грађе везано за рад Милице Бабић Андрић представља централни догађај фестивала. Овом изложбом директно утичемо на популаризацију њеног лика и дјела. Изложба ће бити постављена у Галерији “Стари сат” у Шамцу.

ГЛАС: Је ли планирано да се наредних година програм шири?

БЛАГОЈЕВИЋ: Дугорочно гледано, наставићемо са промоцијом њеног лика и дјела кроз организовање изложби, промоција и пројекцијама документарног филма у основним и средњим школама, у нашој и околним локалним заједницама, као и у центрима за културу.

ГЛАС: Фестивал је посвећен женама у умјетности. Какав је положај жена у умјетности код нас, кад се све више говори о женским правима?

БЛАГОЈЕВИЋ: Као један од примарних проблема пројекта поставили смо и недовољну укљученост жена у умјетност, али и друштвени живот. Фестивал у фокус ставља жене свих старосних доби и њихов активизам кроз умјетност. Очекујемо да публика препозна рад умјетница које већ дјелују на савременој умјетничкој сцени. Промовишући позитивне примјере кроз учешће афирмисаних регионалних умјетница и стварање нових платформи за дјеловање жена у умјетности очекујемо и конкретне резултате у процесу децентрализације културе.

ГЛАС: Овим сте остварили сарадњу са Народним позориштем Београд. Колико Културном центру Шамац значи та сарадња?

БЛАГОЈЕВИЋ: Будући да је радни вијек провела у Народном позоришту Београд највећи дио архивске грађе о њеном раду налази се у њиховом музеју. У том сегменту остварили смо успјешну сарадњу. Најинтересантније су биле фотографије и скице њених позоришних костима, документа писана њеном руком и програми представа. Договорили смо да сарадњу наставимо и даље. На  фестивалу угостићемо и директора Музеја Народног позоришта Београд Драгана Стевовића и кустоса музеја Драгицу Гаћешу. Успоставили смо сарадњу и са Музејом позоришних уметности Србије, те са Музејом града Београда који су нам уступили дио архивске грађе везане за Миличин живот са Ивом Андрићем. Један дио изложбе биће посвећен том дијелу њеног живота.

Сајам књига

ГЛАС: Шта можете да нам кажете о предстојећем сајму књига у Шамцу?

БЛАГОЈЕВИЋ: Сајам цвијећа и књига планиран је за 8. април и тиме почињемо обиљежавање Дана општине. На сајму ће излагати око 15 произвођача цвијећа а од издавачких кућа представиће се “Имприматур”, Антикваријат “Рамајана”,  “Библионер” и “Девета димензија”. Излагаће и Народна библиотека из Шамца која ће, заједно са вртићем, направити дјечји кутак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана