“Мемоари белих медведа” на српском језику

Б. П.
“Мемоари белих медведа” на српском језику

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Дерета” објавила је књигу “Мемоари белих медведа” коју потписује славна јапанска књижевница Јоко Тавада у преводу Душана Николића.

Овај роман може се читати вишеструко, као забавна прича о животињама, али и као друштвена сатира, како социјализма тако и капитализма, прича о (књижевним) мигрантима, прича о неком ко покушава да нађе упориште у другој култури.

- Звезде књижевног света, циркуса и зоолошког врта игром случаја су поларни медведи инфилтрирани у људско друштво. Матријарх породице, након циркуске каријере у Совјетском Савезу пише аутобиографију која постаје бестселер. Њена кћерка Тоска сели се у Источну Немачку и постаје пионирка узбудљивог циркуског наступа, а Тоскин син Кнут, одгајан у берлинском зоолошком врту и последњи из њихове лозе, светска је сензација. Испуњен чуђењем и радозналошцћу сваки од ових медведа доживљава неку врсту трауме, пролази кроз разнолике односе, има своје амбиције и перципира себе у свету људи, све време осећајући дубоку чежњу, носталгију прожету дубоком тугом - пише у најави издавача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана