Међународни сајам књиге у организацији "Гласа Српске" почиње у уторак у Бањалуци

Илијана Божић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Љубитељи квалитетног штива моћи ће да пазаре најбоља издања свјетске и српске књижевности те да уживају у занимљивим промоцијама дјела на 27. Међународном сајму књиге у организацији "Гласа Српске" који почиње сутра, 6. септембра.

Смотра посвећена писаној ријечи свечано ће бити отворена у 18 часова у Спортској дворани "Борик" бесједом књижевника Дејана Алексића, а у 19 сати биће промовисан и његов роман "Петља" ("Лагуна"). О овој књизи са аутором разговараће Марија Пејић.

Сајам ће трајати до 12. септембра, а књигољупци ће моћи да уживају у сјајним издањима квалитетних издавача, а наслови свјетских класика и бестселера обрадоваће посјетиоце свих генерација.  Дјечаци и дјевојчице моћи ће да пронађу разноврсне књиге, од бајки до школске литературе и уџбеника, док ће на богатим штандовима и старији пронаћи наслове, од психологије и филозофије до науке и књижевности.

Другог дана сајма, у сриједу, 7. септембра, у 11 часова почеће панел дискусија "Ћирилица у издаваштву" у којој ће учествовати министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, те директор Завода за уџбенике и наставна средства РС Источно Сарајево Бојан Ђенић, предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић и Борис Максимовић испред Издавачке куће "Имприматур". Истог дана у 12 часова биће представљена књига "Дидактичке вјежбе" у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Након ове промоције, у 13 часова на програму је представљање дјела чији је издавач Удружење књижевника Републике Српске. Тако ће публика моћи да послуша занимљивости о књигама "Самотна ријеч" Ранка Рисојевића, "Корективни имунитет" Миладина Берића, "Страшни суд" Ранка Павловића, "Крошња живота" Ирене Станковић, "Брзе исповести" Зорана Јунгића, те дјелима "Снијег" Вјачеслава Купријанова и "Прошло вријеме, прохујали животи" Момчила Копривице. О својим књигама говориће аутори.

О занимљивостима бајки, о машти и једном другачијем чаробном свијету слушаће малишани 8. септембра у 11 часова, када ће им књижевница Александра Чворовић говорити о књизи "Украла ме Шумбаба", чији је издавач Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.  Програм за најмлађе читаоце биће настављен у 12 часова, када ће о шароликом свијету модерне бајке "Кућа времена" говорити ауторка књиге Јелена Којовић Тепић.

Након тога у 13 часова програм ће бити настављен промоцијама књига Удружења књижевника РС. Ријеч је о књизи поезије "Орлице" Михајла Орловића, роману "Печат" Жељка Несторовића, те о књизи поезије за дјецу "Што се тиче самог лета" Јове Чулића. Поред ових дјела биће представљена и књига поезије "Дивински Орфеј" Радмила Радовановића, те дјела  "Дванаест" Драгице Ђекић, "Наспоривање вјечности" Саше Кнежевића, "Расклоп" Војина Тривуновића и "Чаробна књига" Јелене Глишић.          

Према ријечима организатора, интересантан панел "Грчки језик и грчка култура у Републици Српској" планиран је 9. септембра са почетком у 12 часова у организацији Амбасаде Грчке у БиХ и Хеленске фондације за културу из Атине.

Истог дана у 13 часова почеће додјела награда 27. Међународног сајма књиге Бањалука 2022, а у 18 сати Милан Милошевић и Милан Вујић разговараће о едицији "Атрибут" чији је приређивач Милан Милошевић, а издавач "Бесједа".

Наредног дана, 10. септембра, у 13 часова биће представљене књиге "Зубато сунце" Горана Мандића, "Из сад у некад" Слободанке Ђукановић и "Путовање кроз простор и вријеме, монографија" Живка Вујића. Књига "Вредновање вештине писања у настави енглеског језика као страног" Сање Јосифовић Елезовић биће представљена 10. септембра у 18 часова.


РАТНА БИБЛИОГРАФИЈА

На 27. Сајму књиге 9. септембра у 14 часова биће презентоване књиге чији је издавач и аутор Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

- Ријеч је о књигама "Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата", "Дјеца жртве рата 1991-1995" те Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског  рата I - рекли су организатори.

                     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана