Међународни сајам књиге у организацији “Гласа Српске” почиње у уторак у Бањалуци: Књижевна ризница отвара врата

Илијана Божић
Међународни сајам књиге у организацији “Гласа Српске” почиње у уторак у Бањалуци: Књижевна ризница отвара врата

БАЊАЛУКА - Љубитељи доброг штива моћи ће да пазаре најбоља издања свјетске и српске књижевности, те да уживају у промоцијама дјела на 26. међународном сајму књиге који почиње у уторак у организацији “Гласа Српске”.

Смотра посвећена писаној ријечи свечано ће бити отворена у 18 часова у Спортској дворани “Борик” бесједом књижевнице Тање Ступар Трифуновић, а у 19 сати биће промовисана књига “Ајнштајн и Ја”, ауторке Габријеле Грејсон. О овој романсираној биографији Милене Марић Ајнштајн говориће Бора Бабић у име издавачке куће “Академска књига”. Сајам ће трајати до 20. септембра, а књигољупци ће моћи да га посјете од 10 до 21 час, осим посљедњег дана, када ће улаз бити отворен до 18 часова.

На овогодишњој манифестацији наслови свјетских класика и бестселера обрадоваће посјетиоце свих генерација. Најмлађи читаоци ће моћи да пронађу најљепше дјечије романе и збирке, али и уџбенике који су им неопходни за образовање. Старији ће, пак, моћи да пронађу разноврсну литературу у складу са интересовањима.

Другог дана сајма, у сриједу, са почетком у 11 часова публици ће бити представљена збирка пјесама за дјецу “Стонога Елвира тражи педикира” Мирјане Булатовић, у издању Фондације “Ршум”. Истог дана у 17 часова биће представљена “Изабрана дела Светозара Ћоровића 1, 2, 3”, која је приредио професор Душко Певуља, а објавила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске. О дјелу ће говорити директорица НУБРС Љиља Петровић Зечић, уредник књиге Берислав Благојевић и приређивач Душко Певуља.

Након тога, у 18 часова, планирана је промоција књига “Свети Сава”, “Тврђаве Србије”, те “Дворци Србије” у издању “Дата статуса” из Београда.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић истакла је за “Глас Српске” да ће ове године посјетиоци моћи да уживају у веома богатој понуди.

- На манифестацији ће се представити и издавачи који су годинама присутни на Сајму књиге у Бањалуци. Ту су прије свега “Лагуна”, “Партенон”, “Акиа Мали Принц”, “Онли Смајли”, “Дерета”, “Book”, “Едиција”, ЈРЈ Београд и “Цепелин”, који имају своје посебне штандове - објаснила је Ивићева и додала да ће на сајму бити и издавачи из Републике Српске и БиХ.

Удружење књижевника Републике Српске промовисаће дјела учесника Шестих међународних књижевних сусрета у четвртак у 12 часова. Након тога предвиђено је да у 13 часова посјетиоцима буде представљено фототипско издање часописа “Васељена” у издању Универзитета у Источном Сарајеву. О дјелу ће говорити академик Војислав Максимовић, професор Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић, те Сандра Ивановић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву.

Потом, у 14 часова, професори Предраг Драгутиновић и Ненад Божовић говориће о књизи “И ево ја сам са вама”, аутора Владислава Топаловића и Дарка Ђога. Издавач књиге је Универзитет у Источном  Сарајеву.

Истог дана у 16 часова сви заинтересовани моћи ће да присуствују промоцији “Дјела Радослава Милића”, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, а у 17 сати Удружење књижевника РС промовисаће књиге учесника међународних сусрета књижевника. Предвиђено је да у 18 часова буду додијељене награде “Златна сова” и “Совица”, а у 19 сати Миша Ђурковић, Милош Ковић, Горан Латиновић и Зоран Хамовић разговараће о књизи “Врлина национализма”, аутора Јормана Хазонија, у издању куће “Клио” из Београда.

Посљедњег дана сајма у петак, 17. септембра, у 11 часова Удружење књижевника РС представиће књиге учесника Шестог међународног сусрета књижевника, а у 12 и 14 сати је предвиђено да Завод за уџбенике Источно Сарајево презентује издања предшколског васпитања и образовања. Тога дана у 13 часова биће уприличена додјела награда “Гласа Српске”, чиме се завршава програм.

Издавачи из Србије

Ове године на сајму су присутни издавачи из Србије на заједничком штанду Министарства културе и информисања Републике Србије. Посјетиоцима ће своја издања представити из Удружења професионалних издавача Србије “Академска књига”, “Геопоетика”, “Клио”, “Еволута”, “Одисеја”, “ХераЕду” и “Штрик”. Из Удружења издавача и књижара Србије учествоваће “Агора”, “Партенон”, “Албатрос плус”, “Дата статус”, “Беген”, “Book”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана