Међународни сајам књиге у организацији "Гласа Српске" почиње сутра у Бањалуци

Миланка Митрић/Илијана Божић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Љубитељи квалитетног штива моћи ће да пазаре најбоља издања свјетске и српске књижевности те да уживају у занимљивим промоцијама дјела на 27. Међународном сајму књиге у организацији "Гласа Српске" који почиње сутра, 6. септембра.

Смотра посвећена писаној ријечи свечано ће бити отворена у 18 часова у Спортској дворани "Борик" бесједом књижевника Дејана Алексића, а у 19 сати биће промовисан и његов роман "Петља" ("Лагуна"). О овој књизи са аутором разговараће Марија Пејић.

Сајам ће трајати до 12. септембра, а књигољупци ће моћи да уживају у сјајним издањима квалитетних издавача, а наслови свјетских класика и бестселера обрадоваће посјетиоце свих генерација.  Дјечаци и дјевојчице моћи ће да пронађу разноврсне књиге, од бајки до школске литературе и уџбеника, док ће на богатим штандовима и старији пронаћи наслове, од психологије и филозофије до науке и књижевности.

Другог дана сајма, у сриједу, 7. септембра, у 11 часова почеће панел дискусија "Ћирилица у издаваштву" у којој ће учествовати министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, те директор Завода за уџбенике и наставна средства РС Источно Сарајево Бојан Ђенић, предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић и Борис Максимовић испред Издавачке куће "Имприматур". Модератор панел дискусије биће Александра Глишић.

Истог дана у 12 часова биће представљена књига "Дидактичке вјежбе" у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Након ове промоције, у 13 часова на програму је представљање дјела чији је издавач Удружење књижевника Републике Српске. Тако ће публика моћи да послуша занимљивости о књигама "Самотна ријеч" Ранка Рисојевића, "Корективни имунитет" Миладина Берића, "Страшни суд" Ранка Павловића, "Крошња живота" Ирене Станковић, "Брзе исповести" Зорана Јунгића, те дјелима "Снијег" Вјачеслава Купријанова, "Прошло вријеме, прохујали животи" Момчила Копривице и "Петнаести спрат душе" Елке Њаголове.

О занимљивостима бајки, о машти и једном другачијем чаробном свијету слушаће малишани 8. септембра у 11 часова, када ће им књижевница Александра Чворовић говорити о књизи "Украла ме Шумбаба", чији је издавач Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.  Програм за најмлађе читаоце биће настављен у 12 часова, када ће о шароликом свијету модерне бајке "Кућа времена" говорити ауторка књиге Јелена Којовић Тепић.

Након тога у 13 часова програм ће бити настављен промоцијама књига Удружења књижевника РС. Ријеч је о књизи поезије "Орлице" Михајла Орловића, роману "Печат" Жељка Несторовића, те о књизи поезије за дјецу "Што се тиче самог лета" Јове Чулића. Поред ових дјела биће представљена и дјела "Дивински Орфеј" Радмила Радовановића, "Наспоривање вјечности" Саше Кнежевића и "Из сад у некад" Слободанке Ђукановић. Водитељ програма је Неда Гаврић.

Према ријечима организатора, интересантан панел "Грчки језик и грчка култура у Републици Српској" планиран је 9. септембра са почетком у 12 часова у организацији Амбасаде Грчке у БиХ и Хеленске фондације за културу из Атине.

Учесници поменуте панел дискусије су су амбасадор Грчке у БиХ  Димитрис Папандреу, представник Хеленске фондације за културу у БиХ доц. др Владана Бартула, те мр Борјан Митровић са Универзитета у Источном Сарајеву и мр Данијел Дојчиновић са Универзитета у Бањалуци.

Истог дана у 13 часова почеће додјела награда 27. Међународног сајма књиге Бањалука 2022, а у 18 сати Милан Милошевић и Милан Вујић разговараће о едицији "Атрибут" чији је приређивач Милан Милошевић, а издавач "Бесједа".

Наредног дана, 10. септембра, у 13 часова биће одржана промоција књига у организацији Удружења књижевника РС, и то дјела Јова Чулића "Што се тиче самог лета", "Дванаест" Драгице Ђекић, "Расклоп" Војина Тривуновића, "Чаробна књига" Јелене Глишић" и "Путовање кроз простор и вријеме" Живка Вујића. Водитељ овог програма је Неда Гаврић.

Књига "Вредновање вештине писања у настави енглеског језика као  страног" Сање Јосифовић Елезовић и Јовице Микића биће представљена истог дана у 18 часова.


РАТНА БИБЛИОГРАФИЈА

На 27. Сајму књиге 9. септембра у 11 часова биће презентоване књиге чији је издавач и аутор Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

- Ријеч је о књигама "Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата", "Дјеца жртве рата 1991-1995" те Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског  рата И - рекли су организатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана