Међународни књижевни сусрети отворени у Бањалуци

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Међународни књижевни сусрети, осми по реду, у организацији Удружења књижевника Републике Српске отворени су у синоћ у Банском двору.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је ово веома важан догађај за културну сцену Српске.

"Удружење књижевника Српске дјелује од 1993. године и то говори о његовој снази. Ово вече је уједно и прослава њихових 30 година рад, што даје додатни значај догађају. Драго ми је што је ово удружење међународно признато и ово вече би требало да допринесе развоју како удружења, тако и културе Српске" изјавила је Стојичићева.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић истакао је да су претходни сусрети имали велики одјек у региону и свијету.

"Овдје су учествовали књижевници са свих континената и Српска је у тих седам година угостила више од 70 угледних писаца из свијета, што је веома важно јер људи које овдје живе то заслужују  да покажу своју културу, угосте уважене писце и да се мијења слика о Српској и људима који у њој живе" рекао је Бјелошевић.

Он је навео да домаћи писци учествују на бројим међународним скуповима, а књиге им се преводе на бројне свјетске језике, што је веома важно.

Бјелошевић је рекао да је Удружење књижевника 2020. године постало репрезентативно, а одлуком Владе Српске 2021. године и удружење од јавног интереса.

Књижевница из Србије Милица Миленковић рекла је да је важно учествовање на Међународним књижевним сусретима у Бањалуци, јер се шаље лијепа порука о поезији и књижевности и на који начин се гради културни идентитет на овим просторима.

Овогодишњи добитник награде Удружења књижевника Републике Српске "Отворена књига" је румунски пјесник и академик Јон Деаконеску из Крајове, а ова значајна награда уручена му је данас у свечаном салону Банског двора.

Међународни књижевни сусрети трајаће до суботе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана