Међународни књижевни сусрети Бањалука 2024: Окупљање писаца у знаку кинеске културе

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Удружење књижевника Републике Српске и ове године организује девете по реду Међународне књижевне сусрете, који ће се одржати од 27. до 31. октобра на више локација у Бањалуци те у Лакташима.

Манифестација као и претходних година окупља угледне писце, преводиоце и издаваче са разних страна свијета.

Тако ће у Бањалуку 27. октобра доћи писци из Кине, Румуније, Канаде, Мађарске, Сјеверне Македоније, Словачке, Црне Горе, а традиционално учествују и писци из Србије и Републике Српске.

- Суштински циљ ових сусрета јесте убрзанији развој и унапређење међународне књижевне и културне сарадње између писаца из Републике Српске и писаца из других држава, могућност превођења дјела домаћих аутора на стране језике као и страних на српски језик, чиме се отвара могућност за значајније присуство домаћег стваралаштва на свјетским књижевним сајмовима и форумима. Такође, сусрети су и мјесто свеукупне српске књижевне промоције, промоције нашег ћириличког писма и мјесто гдје ћемо напокон значајним писцима свијета моћи на основу документарне грађе указати на историјске истине о трагичних догађајима са ових простора, а за које су најчешће имали посве друге информације у својим медијима - навели су из Удружења књижевника РС.

Требало би поменути да је током 2017. године установљена награда међународних књижевних сусрета за цјелокупно књижевно и преводилачко дјело „Отворена књига”, која је додијељена угледном руском пјеснику и преводиоцу Вјачеславу Купријанову, 2018. године америчком пјеснику Џону Тејлору, 2019. године истакнутом италијанском пјеснику Ђорђу Лингваглоси, 2021. године познатој бугарској пјесникињи Елки Њаголовој, 2022. угледном мађарском пјеснику Иштвану Турцију, а 2023. угледном румунском пјеснику, академику Јону Деаконескуу (свих шесторо проглашени су почасним члановима Удружења књижевника РС). 

Трочлани жири за награду „Отворена књига” у септембру донио је једногласну одлуку да се награда за 2024. годину додијели угледном кинеском пјеснику Леију Пинјангу. Пјесника Пингјанга предложило је Удружење писаца Кине, а у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ.

Захваљујући овој одлуци 27. октобра у Бањалуку долази кинеска делегација коју чини шест чланона, шеф делегације г. Ћиу Хуадонг, потпредсједник Удружења кинеских писаца, г. Леи Пингјанг, пјесник и есејиста, потпредсједник Удружења писаца провинције Јунан, г. Шен Веј, пјесник и есејиста, професор на универзитету комуникација у Жејиангу, г. Ли Хунгвеј, романописац и пјесник, замјеник директора Националног музеја модерне кинеске књижевности; гђа Даи Веина, истраживач сарадник Кинеске академије друштвених наука; гђа Су Јуе, особље Међународног одјела Кинеског удружења писаца. 

Сматрамо да је додјела награде од посебне и политичке важности, а не само књижевне, јер Удружење књижевника Републике Српске и Република Српска овом међународном наградом стичу своје нове угледне поборнике и пријатеље са свјетске књижевне сцене. 

Манифестација 9. Међународни књижевни сусрети - Бањалука 2024. биће свечано отворена 27. октобра у 19 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. 

Сусрете ће отворити госпођа Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе у Влади Републике Српске.

ПРОГРАМ

У програму ће учествовати сви гости Леи Пингјанг, Шен Веи, Ли Хонгвеј, Даи Веина, Ћиу Хуадонг (Кина), Јон Деаконеску, Кристијан Александроју (Румунија), Јулијана Маринковић (Сјеверна Македонија), Катарина Миколашова (Словачка), Родољуб Ћорић (Црна Гора), Иштван Тари (Србија/Мађарска), Зоран Јунгић (Канада/ Република Српска), Вера Хорват, Селимир Радуловић, Власта Младеновић (Србија), Јелина Ђурковић, Слободан Ристовић, Миладин Берић, Миодраг Хрњез Љумо, Александра Мариловић, Марко Миловановић Марун (Република Српска).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана