Матија Бећковић: Метак луталица чува поезију

Александра Глишић
Матија Бећковић: Метак луталица чува поезију

Београд - Пропаганда поезије данас је борба да она опстане и да и даље има онај значај за судбину српског народа, коју је имала кроз векове.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник и академик Матија Бећковић, осврћући се на фототипско издање његове прве књиге из 1963. године "Метак луталица", које је сада објавила издавачка кућа "Боокинг".

Бећковићева књига је објављена као други наслов у едицији "Прва књига" и представља повратак поетским коријенима овог великана српске писане ријечи. Идеја издавача је да књигу "Метак луталица" представи у оригиналном издању, да, како су истакли у саопштењу, подсјете на вријеме када се више пажње полагало на умјетнички доживљај и квалитет књиге, него на комерцијалне аспекте.

- Драго ми је што се једна мала издавачка кућа сетила да фототипски објави прва издања неких књига којих више нема у књижарама. То је један истински културни подухват. Помислио сам да има много књига које би се на тај начин могле поново вратити својим читаоцима - казао је Бећковић.

Додао је да се посебно радује што фототипско издање "Метка луталице" изгледа као што је књига изгледала када је први пут објављена.

- Са лепим осећањима се сећам прве објављене књиге. Сада не знам чему се више веселим, да ли томе што се присећам својих двадесетих година или те књиге - истакао је Бећковић.

Књига има четири пјесничке цјелине: "Дежурно уво света", "Муке по Матији", "Пропаганда поезије", "Она коју волим", а биће промовисана 23. септембра у Кући Ђуре Јакшића.

- Млади читаоци, који тек стасавају, имаће прилику да се сусретну са овом књигом исто као и зрелије генерације које су читале прво издање. То је највећа корист овог издања, јер ће се на тај начин успоставити један континуитет међу нараштајима - нагласио је Бећковић.

Стваралаштво

Матија Бећковић је објавио бројна дјела, међу којима су "Вера Павладољска", "Метак луталица", "Тако је говорио Матија", "Рече ми један чоек", "Међа Вука Манитога", "Кажа", "Чији си ти мали?", "Ћераћемо се још"...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана