Матица Српске на Сајму књиге у Бањалуци: Чувари српског језика и духовности

Илијана Божић
Матица Српске на Сајму књиге у Бањалуци: Чувари српског језика и духовности

БАЊАЛУКА - Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској представиће први пут своја издања о српској књижевности у БиХ, зборнике и студије, на овогодишњем 27. Међународном сајму књиге који почиње сутра у организацији “Гласа Српске” у Бањалуци.

Како је казао за “Глас Српске” професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Игор Симановић, говорећи о учешћу Друштва чланова Матице Српске у РС, чији је генерални секретар, Сајам књиге је прилика да покажу све оно што су урадили за протеклих 12 година.

- Веома нам је важно да се оно што ми радимо види овдје. Све што радимо усмјерено је на његовање српског језика, књижевности и културе у БиХ. Битно је да радимо на томе и да то представимо широј јавности и зато нам је овај сајам важан - објаснио је Симановић.

Истакао је да Друштво чланова Матице Српске у РС постоји од 2010. и да од самог почетка развија издавачку дјелатност.

- Притом нисмо само ограничени на БиХ, него и на регион, али начелно нас интересује статус, мјесто и позиција српског језика, културе, књижевности и духовности у БиХ. Стога је једна од кључних ствари на којој радимо капитална едиција “Српска књижевност у БиХ”. До сада смо објавили комплетно прво коло од десет књига, из другог кола објавили смо четири књиге и још су три у штампи. Надамо се да бисмо до почетка идуће године могли да комплетирамо друго коло. То је кључно дјело које ћемо представити на сајму - објаснио је Симановић.

Нагласио је да ће уз ту едицију Друштво, на овогодишњем сајму књиге у Бањалуци, представити и издања која укључују неколико библиотека које су оформљене унутар издавачке дјелатности.

- То је  библиотека “Студије и расправе”, која има два посебна одјељка. Један се односи на филолошко-умјетничке дисциплине, а други на друштвено-хуманистичке. У оквиру њих објављујемо широк спектар монографских публикација које укључују проблеме језика, књижевности и умјетности уопште, али и филозофије, историје и свих оних елемената који спадају у област друштвено-хуманистичких дисциплина - рекао је он.

Испричао је да ће у оквиру библиотеке “Темељи” представити драгоцјене књиге као што је “Књига о Андрићу” Бранка Милановића, те књигу која говори о идентитету српске педагогије.

- Уз то ћемо приказати и библиотеку “Посебна издања”, гдје имамо библиографију Ранка Павловића, “Рјечник говора Срба Западне Босне”. Све су то прилично захтјевни издавачки подухвати које смо, на срећу, успјели да изнесемо - закључио је Симановић.

Часопис

Симановић је истакао да ће на овогодишњем сајму Друштво чланова Матице Српске у РС представити и часопис “Годишњак”, који излази већ десет година у континуитету.

- Поред тога, презентоваћемо и наше зборнике који настају као резултат конференција, научних скупова и округлих столова које Друштво у континуитету организује. Ти радови се обједињују у тематске зборнике који ће такође бити представљени на сајму - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана