Маштања у Башти сљезове боје

Мирна Пијетловић
Маштања у Башти сљезове боје

Београд - Простор "Башта сљезове боје" на штанду Републике Српске на 59. међународном сајму књига у Београду, као и друге сале за промоције ове највеће регионалне смотре књиге, посјетили су бројни поштоваоци књижевности како би се упознали са културним благом Републике Српске.

Како је истакао директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, Српска се на београдском сајму представља бројним промоцијама писаца и културних институција Српске, а трећи дан празника писане ријечи обиљежило је представљање неколико издања Академије наука и умјетности Републике Српске.

- Запажена је била и промоција књиге Мире Лолић-Мочевић "Духовно благо", која представља писани водич о свим манастирима и најзначајнијим црквама из свих пет епархија Српске православне цркве у Републици Српској и БиХ. Књигу је издала Радио-телевизија РС - истакао је Цицовић.

На штанду Српске, између осталих, представљена су и издања Матичне библиотеке за слијепа и слабовида лица из Источног Сарајева, "Болнички афоризми" Слободана Јанковића, "Кућа времена" Јелене Којовић-Тепић, те "Моћ говора и друге израелске приче" у избору и преводу Ане Шомло, као и промоција издања Филозофског факултета Пале.

Уторак је на Сајму књига прошао у дружењу са кинеским писцима и разговору чија је тема била "Екранизована књижевност, од књижевности до филма".

У сали "Слободан Селенић" Димитрије Војнов, Владимир Кецмановић, Иван Велисављевић и Маја Радонић разговарали су о књижевном дјелу као полазишту филмског дјела, о томе гдје су границе слободе у филмској интерпретацији књижевности.
У сали "Борислав Пекић" организован је семинар о превођењу и књижевности и разговор на тему како промовисати кинеску књижевност у Србији, а Кина је овогодишњи почасни гост сајма.

На београдском сајму књига одржане су двије трибине поводом 200. годишњице од почетка рада Вука Караџића и 150 година од његове смрти.

На занимљивој и добро посјећеној трибини изузетна екипа стручњака говорила је о Вуковом дјелу и српској култури у европском контексту, док је друга трибина, коју је организовала Вукова задужбина, била посвећена завршетку штампања сабраних дјела Вука Караџића и објављивању књиге на њемачком језику "Српска усмена баштина".

Најаве

На штанду Републике Српске данас ће, између осталих, бити представљена дјела "Тамо преко Врбаса" Томе Марића, "Изнајмљена туђина" Жељка Ђуровића, "Адем Чејван" Славка Подгорелца, а Народна и универзитетска библиотека РС представиће часопис "Путеви" и зборнике "Ћопићево моделовање реалности кроз хумор и сатиру" и "Андрићеву хронику". Када је у питању стручна литература, посјетиоцима сајма у Београду своја издања представиће Технолошки факултет из Зворника и Машински факултет из Источног Сарајева

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана