Манифестација посвећена Бранку Радичевићу отворена у Сремским Карловцима: У књижевности живи вјечност

Миланка Митрић
Манифестација посвећена Бранку Радичевићу отворена у Сремским Карловцима: У књижевности живи вјечност

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Први дани пред прољеће и око прољећа, већ деценијама, у Новом Саду и Сремским Карловцима бивају обиљежени манифестацијом у част великог српског пјесника Бранка Радичевића.

Протеклих неколико мјесеци били су неизвјесни за многе културне догађаје, али, упркос свему, смотра “Пролећни Бранкови дани 2021” у организацији “Бранковог кола” јуче је отворена у просторијама “Бранковог кола” у Сремским Карловцима.

Ова књижевна манифестација свечано је отворена уручењем признања лауреатима награде “Печат вароши сремскокарловачке”, једне од најстаријих књижевних награда, која се од 1967. године додјељује у Србији.

- Овде песници долазе на песничко причешће, а за многе младе песнике ово је место њиховог рођења, подршке и афирмације. Ко није био на Стражилову, у Сремским Карловцима и Новом Саду, на Фрушкој гори, а на “Бранковом колу”, томе нешто крупно недостаје у његовој биографији. Бранко Радичевић је духовни омлад, који представља најзначајнију притоку српског песништва која се временом разгранала и попримила обележје огромног песничког слива. Он је од оних песника који је рушио стереотипе, и на тим рушевинама градио свој оригинални поетски свет. Јер, ретко је којем песнику творац доделио тако мало овоземаљског трајања, да би му у књижевном животу доделио вечност - навео је Радомир Стојановић који је свечано слово прочитао у име награђених.

Поменута награда додјељује се за најбоље пјесничке књиге написане на српском језику, а добитници су Радомир Стојановић, Јовица Ђурђић, Бранислав Зубовић и Душан Захаријевић, којима је награде уручио предсједник “Бранковог кола” Ненад Грујичић.

Јовица Ђурђић награђен је за збирке “Врх тишине” и “Лековита светлост”, Радомир Стојановић за “Наличје тишине”, Бранислав Зубовић за збирку “Тремор”, а Душан Захаријевић за “(Не)доход”.

На свечаности отварања пјесме Бранка Радичевића “Девојка на студенцу” и “Укор” казивала је млада драмска умјетница Даница Петровић.

Смотра ће трајати до 21. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана