Љето уз поезију и нобеловце

Александра Маџар
Љето уз поезију и нобеловце

Бањалука - “Летње лажи” Бернанда Шлинка, “Промена” нобеловца Мо Јена и “Осама у Мађиру” Боре Капетановића само су неке од књига које српски писци препоручују за ове љетње дане када љубитељи књижевности имају више времена да се посвете писаној ријечи.

Да је период врућина и годишњих одмора најбоље надопунити добром књигом доказују и хит издања са којима ће се наши саговорници дружити овог љета.

- Читаоцима “Гласа Српске” препоручио бих дјело потпуно мистичног мађарског писца из Суботице Дежеа Костолањија, а ријеч је о роману “Лаки змај”, као и књигу прича Бернарда Шлинка “Летње лажи” - рекао је књижевник Михајло Пантић.

Дјело кинеског писца, добитника Нобелове награде Мо Јена “Промене” препоручио је бањалучки књижевник Ранко Павловић.

 - Обимом невелика, аутобиографска књига роман прошлогодишњег нобеловца, доскора нашој публици мало познатог кинеског писца, показује колико једноставност у приповиједању може везати читаоца тако да књигу не испушта из руку док не прочита и посљедњу реченицу - описао је ово дјело Павловић.

Он је издвојио и књигу “Дом” Тонија Морисона која се, како каже, лако и брзо чита.

- Не могу да не препоручим и збирку лирских минијатура “Осама у Мађиру” Боре Капетановића објављену ових дана у издању бањалучког “Артпринта”. Чита се у даху, али ће читалац сигурно пожељети да неке пјесме ишчитава и по неколико пута - истакао је Павловић.

Дјела “Несрећа и стварне потребе” Иванчице Ђерић, “Борхесова деца - антологија савремене аргентинске приповетке” Љиљане Поповић-Анђић и Бранка Анђића, “Осмица” Захара Прилепина, као и “39 песама” Небојше Кривокуће препоручио је бањалучки књижевник, добитник награде “Борислав Пекић” Берислав Благојевић.

- Увек препоручујем серију Колина Мекалоуа “О Риму”. То је роман у петнаест књига, које показују како добар и поштен писац обрађује историјски део - објаснила је Љиљана Хабјановић-Ђуровић.

Жозе Сарамаго

- Предлажем да ово лето читаоци посвете португалском нобеловцу Жозеу Сарамагу и његовим књигама “Смрт и њени хирови”, “Путовање једног слона”, “Све имена”...

То су само неки од наслова који ће их обогатити. Било би добро да прочитају и “Седам сунаца и седам месечина”, као и “Годину смрти” Рикарда Реиша - каже Мирјана Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана