Лапчевић: Књига мора да опстане у цивилизацијској вреви

Срна
Лапчевић: Књига мора да опстане у цивилизацијској вреви

БЕОГРАД - Добитник престижне књижевне награде “Меша Селимовић” за 2022. годину Небојша Лапчевић изјавио је Срни да књига мора да опстане у цивилизацијској вреви у којој људе “једе глобална аждаја” и технологија у којој се баш и не сналазе.

Лапчевић је рекао да га посебно радује што је “Мешу” добио “Филателист”, који је књига поезије, а да му је част и да га хвата језа на помисао да су ову књижевну награду прије њега добили Добрица Ћосић, Слободан Селенић, Милорад Павић...

“жФилателистж је потпуно другачији. То није збирка песама. То је целовита књига која има унутарњу причу, док је претходна књига жБерачи поленаж, за коју сам у време короне добио награде жЂуро Јакшићж и жСрбољуб Митићж, сасвим другачија. За мене су жберачи поленаж сакупљачи стихова и лепих речи. Тако да сам и сам помало то”, рекао је он.

Лапчевић је појаснио да је свака пјесма у његовој награђеној књизи ликовна поетика и доживљај различитих крајева свијета.

Он је рекао да га је као књижевника обликовао “Лазарев град” /Крушевац/ у ком је рођен и да његов град заслужује тако велику награду, посебно у години када Књижевни клуб “Багдала”, чији је предсједник, обиљежава 65 година постојања.

“Имали смо сјајне едиције светских писаца и песника, поезију несврстаних земаља, јужне Америке, па чак и Инка и Астека. Тако да сам се ја напајао том поезијом, учио сам и од Сен Џон Перса и од Унгаретија, Бретона, Клодела...”, рекао је он.

Лапчевић, који је и уредник у легату Милића од Мачве, навео је да је, радећи у легату, гдје је велики сликар оставио 120 оргиналних слика, био надахнут његовом умјетничком енергијом и ликовном поетиком.

“Галерија носи назив жКосово први праг Србијеж и налази се директно подно Лазареве куле у Лазарице. Онај ко ствара испод Лазарице мора да буде надахнут. Милић је говорио да ће се на жЛебдећим балванимаж као жотшелникж кроз 200 година вратити на земљу да оствари свој завет. Сигуран сам да је и Меша Селимовић жотшелнички лукж негде горе на небу оставио као путник кроз време”, рекао је он.

Лапчевић је и аутор либрета за прву крушевачку оперу “Лазарево обретење” која је изведена у порти Лазарице поводом 650 година града, као и либрета за сценску кантату “Крст светог цара Лазара” поводом 1.700 година Миланског едикта.

“Важно је да баштинимо нашу традицију”, закључио је Лапчевић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана