Култна књига “Рашомон” добија издање на српском: Књижевни темељ јапанског класика

Бранислав Предојевић
Култна књига “Рашомон” добија издање на српском: Књижевни темељ јапанског класика

БЕОГРАД - “Рашомон” је назив збирке од шеснаест репрезентативних приповијетки чији је аутор један од највећих јапанских књижевника Рјуносуке Акутагава. Књига ће бити објављена на српском језику, у издању “Танесија”.

Ова сјајна колекција у преводу Данијела Васића и Далибора Кличковића, иако обухвата невелики дио његовог плодног стваралаштва, довољна је да читаоцима дочара књижевну вјештину и снагу имагинације овог изванредног писца.

Акутагава мајсторски користи интертекстуални поступак да оживи теме и мотиве из источњачке традиције, како би изградио дубоко промишљене, психолошке портрете својих јунака. Читалац испрва стиче утисак да чита неку занимљиву причу из старина, а онда, пратећи писца који задире све дубље у тамне стране човјекове душе, на крају остане дубоко замишљен над собом и над питањем какав је заправо човјек?

- Акутагавине приповијетке поучавају и опомињу, али ипак остављају трачак наде у људску вриједност. Писац награђује упорност, оданост и марљивост својих јунака, али не преза да их казни због похлепе, себичности, гордости или недостатка скромности и ентузијазма. Стално се бави разоткривањем варљиве природе човјекових идеала, који су вриједни само док се не остваре, а не либи се ни да призна да је и он сам, само човјек, с истим оним манама које замјера својим јунацима - наводи издавач.

Већ насловном приповијетком ове збирке “Рашомон” Акутагава је обезбиједио своје мјесто у јапанским, а касније и у свјетским књижевним круговима. Ова новела се сматра темељом Акутагавиног стваралаштва јер представља прототип његових каснијих приповијетки са историјским мотивима. На основу мотива из ове, као и из приче “У честару”, настао је филм “Рашомон” чувеног јапанског режисера Акире Куросаве, који ће постати једно од најважнијих и најутицајнијих дјела у историји седме умјетности.

Акутагава је познавао источну традицију, али и европску књижевност 19. вијека и психологију. Приповијетке из збирке “Рашомон” доказују да је јапански књижевник посједовао моћ, не само да споји традиционално и модерно, већ да дух старина оживи како би указао на слабости савременог човјека и подстакао га да буде бољи, храбрији и часнији.

Славни јапански писац Харуки Мураками је примијетио да су стилски геније, приказ психологије без премца, афористична духовитост и насљеђе књижевне трансформације зајамчили Акутагавину репутацију као “писца истински националног стаса” у Јапану.

О аутору

Рјуносуке Акутагава (1892-1927) био је један од најзначајнијих јапанских писаца. Још као младић у Токију, гдје је рођен, препознат је у књижевним круговима као изванредан прозни писац. На студијама енглеске књижевности на Царском универзитету у Токију покреће и уређује часопис “Нова мисаона струја”, гдје објављује своју прву приповијетку. Његов богати опус обухвата хаику поезију, прозу и есеје, али најплоднији дио ипак представљају приче, њих 150, које одражавају пишчево свестрано образовање. Крај Акутагавиног живота обиљежиће наступ душевног растројства. Немоћан да се носи са животним проблемима, на крају свјесно одлучује да себи одузме живот узимањем прекомјерне дозе седатива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана