“Крадљивица воћа” Петера Хандкеа на српском језику: Еп о лутањима која дају неочекиване дарове

Приредила: Илијана Божић
“Крадљивица воћа” Петера Хандкеа на српском језику: Еп о лутањима која дају неочекиване дарове

БАЊАЛУКА - Књига “Крадљивица воћа” или “Једноставно путовање у унутрашњост земље” великог писца Петера Хандкеа током јуна биће објављена на српском језику у “Лагунином” издању.

Ријеч је о интересантном дјелу које је са њемачког на српски језик превео Душан Николић.

У прози ненадмашне прецизности, Хандке уздиже свакодневни живот до епских размјера, славећи лутање које је само себи сврха, сва она скретања са пута која дају неочекиване погледе и дарове, попут воћа украденог из туђих башта.

Како је саопштено у “Лагунином” образложењу, читаоци ће моћи да уђу у свијет једне дјевојке и да виде шта је све доживјела за три дана путовања у унутрашњост земље.

- Читаће како је сваки час био драматичан иако се ништа није дешавало, и како је у сваком трену нешто висило о концу - навели су из “Лагуне”.

Књига коју је Петер Хандке дефинисао као “посљедњи еп” започиње убодом пчеле у приповједачеву ногу и то је за њега знак да мора кренути на пут.

- Време је да напусти “Ничији залив”, кућу у близини Париза, и запути се ка готово ненасељеном региону Пикардији у потрази за крадљивицом воћа. Девојка, тај неухватљиви лик, полужена, полуфантазам, кренула је тамо са намером да пронађе мајку. Следи је живописно али снолико истраживање топографије, како физичког тако и душевног простора, које исцртава пролазак крадљивице воћа преко пограничних подручја Француске - саопштили су из “Лагуне”.

У даљем опису објаснили су да сваки њен случајни сусрет са човјеком који јури кроз шибље у потрази за својом изгубљеном мачком, са достављачем пице који оставља свој скутер да би јој постао сапутник на један дан, читаоцима открива другачију страну јунакиње у маниру кубистичког портрета.

- Путовање крадљивице воћа и приповедачево на крају се преклапају, стапају, пресликавају у низ авантура, сусрета са људима и животињама, шокова услед контакта са нетакнутом природом, а све кулминира великом прославом - истакли су из “Лагуне”.

О Писцу

Петер Хандке је аустријски писац и добитник Нобелове награде за књижевност. Сматра се једним од највећих савремених аустријских и свјетских књижевника. Његова дјела “Њемачке приче”, “Несрећа без жеља”, “Кратко писмо за дуги растанак”, “Леворука жена”, те “Једно зимско путовање према Дунаву, Сави, Морави и Дрини - или праведност за Србију” омиљена су литература читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана